NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
HungaroControl Zrt.
Budapest
A történet hangban
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Biztonságosabb repülés magyar fejlesztéssel

Több mint 420 millió forint értékű támogatást nyert az Európai Unió Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) forrásaiból a HungaroControl Zrt. arra, hogy a legmodernebb technológiával fejlessze a magyar légi közlekedés infrastruktúráját. A 2015 végén élesedő CPDLC rendszer lehetővé teszi az irányító és a pilóta kommunikációját az élőbeszéden kívül digitális üzenetekben is. Használatával a repülés biztonságosabbá válik.

Kevés ország mondhatja el magáról, hogy az a rendszer, amely légterének forgalmát irányítja annyira fejlett, mint a 2012-ben uniós támogatással megvalósult léginavigációs központban, az ANS III-ban működő légiforgalmi irányítási rendszer. A CPDLC (Controller Pilot Data Link Communications) csúcstechnológiájú program pedig még további fejlesztést jelent, amely az európai integrációs törekvésekkel összhangban növeli a légiforgalmi irányítás hatékonyságát – hangsúlyozza a projekt jelentőségét a HungaroControl technológiai igazgatója, Kis Barnabás.

A biztonságosabb repülésért

Az újítás alapja egyszerű, kivitelezése annál bonyolultabb és költségesebb. – A CPDLC az ANS III irányítóközpontban működő rendszer, a MATIAS (Magyar Automated and Integrated Air Traffic Control System) rendszer egy speciális, új fejlesztésű szolgáltatása, amely arra irányul, hogy az irányító és a pilóta digitális üzenetekben is információt tudjon cserélni. Ez jóval gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb lehet, mint az élőbeszédes utasítás.

Az előrejelzések szerint 10-15 éven belül megduplázódik a magaslégtér forgalma Európában, ekkora forgalmat pedig szinte lehetetlen lenne kizárólag rádiófrekvencián keresztül irányítani. Szakembereink már most is egyidejűleg 16-18 gépet navigálnak élőbeszéddel – foglalja össze a lényeget a projekt vezetője, hozzátéve: – 2018-ig minden tagállam számára kötelező uniós előirányzat is az új képesség bevezetése. Magyarország ismét az elsők között tesz eleget az előírásnak.

A beruházás összértéke eléri a 2 milliárd forintot, amelynek 80 százalékát a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl Zrt. saját forrásaiból finanszírozza, míg a fennmaradó összeget, több mint 420 millió forintot az Európai Unió biztosítja.

A befektetés nyertesei pedig az utasok: – A biztonság mellett a hatékonyság is nő, hiszen az irányítók a gyors és egyértelmű digitális üzenetek segítségével képessé válnak akár 10 százalékkal több gépet irányítani adott időn belül, azaz a repülés olcsóbbá is válhat a fejlesztésnek köszönhetően – összegez Kis Barnabás.

A cég ezzel a fejlesztéssel is az Egységes Európai Égbolt program keretében zajló uniós integráció iránti elkötelezettségét bizonyítja.

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat