NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
BMSZKI
Budapest
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
A hajléktalanság közös probléma
Uniós projektben keresik a kiutakat a közép-európai országok
Erasmus+

Csak Magyarországon több ezer ember él fedél nélkül, többségüknek segítség nélkül esélyük sincs a talpra állásra. Egy magyar kezdeményezésre létrejött Erasmus+ Stratégiai Partnerség részeként 2014 ősze óta három közép-európai, és egy brüsszeli szervezet bevonásával közösen keresnek megoldásokat a térség országai. Céljuk az, hogy 2016 augusztusára konkrét javaslatokat tegyenek le a politikai döntéshozók asztalára.

A hajléktalanság problémája körül visszatérően fellángoló vitáknál csak a valós probléma ereje és súlya nagyobb. Köztudottan több ezer ember él fedél nélkül Magyarországon, de a hajléktalanság a közép-európai térség valamennyi országát érinti. Budapest és egész Közép-Európa egyik legnagyobb hajléktalanellátó szervezeteként a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) ezért olyan kétéves uniós projektet dolgozott ki, amelyben a résztvevő országok hajléktalan emberekkel foglalkozó szervezetei összefoghatnak, tapasztalatokat cserélhetnek már működő jó gyakorlatokról.

BMSZKI - Kiutak a hajléktalanságbólTájékozódás az információs pultjánál. A BMSZKI Közép-Európa egyik legnagyobb hajléktalanellátó szervezete.

A cseh, lengyel, román szervezeteket, magyar részről a BMSZKI-t és a Habitat for Humanity hazai szervezetét, valamint egy brüsszeli székhelyű nemzetközi szervezetet (FEANTSA) tömörítő Kiutak a hajléktalanságból Közép-Európában című Erasmus+ Stratégiai Partnerség 81.000 euró közvetlen brüsszeli forrást nyert a projekthez. A partner szervezetek a program ideje alatt öt alkalommal találkoznak, és céljaik szerint másfél éven belül megalapozott szakpolitikai javaslatokat tesznek le az unió és országaik döntéshozóinak asztalára.

– Minden partner saját országának a hajléktalanság kezelésével kapcsolatos programját mutatja be a találkozókon. A projekt nyitányaként mi, magyarok mutatkoztunk be 2015 áprilisában, októberben Prágában pedig a cseh modellt és gyakorlatokat ismertük meg. Egységesen elmondható minden közép-európai országra, hogy hajléktalan-ellátásuk váza a különböző szintű szállások rendszere – összegzi az eddigieket a projekt koordinátora, Fehér Boróka. – Vannak ugyan jó gyakorlataink, de az ellátórendszer egészét nézve a csehek például előttünk járnak – teszi hozzá.

BMSZKI - Kiutak a hajléktalanságból
Fehér Boróka projektkoordinátor és Csató Bálint projektmunkatárs.

A legutóbbi találkozón például kiderült, hogy a cseh szociális ellátás meglehetősen bőkezű a magyarhoz képest, a lakhatási támogatások mellett segélyezési rendszerük is kiterjedtebb. Nálunk jelenleg decentralizált a rendszer, a – több tízezer forintos nagyságrendű cseh összegekhez képest – néhány ezer forintban adható lakhatási támogatásokról az önkormányzatok döntenek. A csehek előnye, hogy már van elfogadott hajléktalan stratégiájuk is, amely szociális bérlakás kvótát is tervez előírni a településeknek.

Nekünk is van azonban mit átadni: – A némi rendszeres jövedelemmel már rendelkezőknek fenntartott Kocsis utcai kiléptető szálló, a XV. kerületi szobabérlők háza, mint szalmaszálnyi megoldást nyújtó olcsó lakhatási lehetőség, vagy a Közterületről lakásba! program a hazai ellátás jó gyakorlatai. Utóbbit is pályázati forrásból finanszíroztuk, így húsz fő költözhetett lakásba közvetlenül az utcáról egy évre szóló lakhatási támogatással – sorolja a példákat Fehér Boróka. A Habitat for Humanity Elsőként lakhatás programja külön is kiemelést érdemel. A 2015–16-os programban példaértékű vállalati, non-profit és önkormányzati összefogással, tíz hajléktalan családnak teremtenek otthont használaton kívüli, lakhatatlan állapotú önkormányzati bérlakások felújításával.

<
>

Ugyan a projekt nagyobb része még hátravan, már kirajzolódni látszik néhány javaslat. – A csehek ötlete nyomán ki kellene terjeszteni a magáncsőd intézményét a hajléktalan emberekre is, mert sokan halmozódó bagatell tartozások miatt nem tudnak helyzetükből kilábalni, jövedelmet szerezni. Jó lenne az is, ha rövid ciklusúak helyett a jövőben fenntarthatóbb programokra lenne finanszírozás – mondja a BMSZKI projektjének koordinátora. Egy biztos: ha a román és a lengyel tapasztalatokat is beépítették a résztvevők, a projekt végére, 2016 augusztusára alapos közép-európai tanulmány születik majd erős és reális javaslatokkal.

Erasmus+
Több van benned, mint gondolnád!
Élménypedagógiai tréningek intézeti fiataloknak és dolgozóknak
Élményakadémia Közhasznú Egyesület
Budapest
Europe for Citizens
A kommunizmus igazi arca
A totalitárius rendszerről a 16-20 éves korosztálynak
Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Budapest
Erasmus+
Előny a hátrányból
Közösségformálás és kulturális szemléletformálás a nehéz sorsú aprófalvakban
Utca-SzAK
Budapest–Szakácsi
Horizon 2020
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Minden a szőlőben dől el
WINETWORK
Eger
Fel kell készülni az extrém végletekre
A katasztrófavédelmi főigazgatóság kockázatelemzési módszere
SEERISK
Budapest
Erasmus+
Gépészeti iskolások a világ körül
Tanár és diák mobilitási programok repülős és autós szakterületen
Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat