NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
Budapest
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Üzenet a hajókonténerből
Művészek az európai értékek újradefiniálásáról
Creative Europe

Kulturális sokszínűség és virtuális valóság. Avagy: megőrizhetők-e az egyéni határok, a gyökerek egy határok nélküli térben? Ilyen kérdéseket feszeget a Creative Europe Program (2014-2020) által összesen több mint 300 ezer euróval támogatott CONTAIN[ERA] projekt, amelyben európai művészek egy-egy konténerbe helyezve fogalmazták meg válaszaikat. Magyar részről Brückner János kapott lehetőséget a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület felkérésére. A műhelyének otthont adó egykori budafoki sörgyár tetején beszélgettünk.

 

Körbevágott testkontúrok, papírból kivágott, üres tekintetű emberi alakok. Velük él együtt budafoki műhelyében, az Art Quarter Budapest impozáns, régi sörgyári épületében Brückner János, akit a CONTAIN[ERA] projekt magyar partnerszervezete, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület vont be a nyolc európai művészt mozgósító alkotásba. Az alakok nemrég még egy köztérre állított hajókonténerben lógtak, abban járták be Európát Berlintől Bécsen át Varsóig, Rómáig, Zürichig, Prágáig és a budapesti Szabadság térig.

Fiatal Képzőművészek Stúdiója
Brückner Jánost a Fiatal Művészek Stúdiója Egyesület vonta be a projektbe

Minden művész feladata az volt, hogy fogalmazzon meg ütős üzenetet, mit gondol a poszt-internet kor emberi viszonyairól, a velünk élő virtuális valóságról, annak hatásáról? Mindezt egy olyan Európában, amely miközben próbálja megvédeni – fizikai és kulturális – határait, egyben kényszerül át is alakítani jövőbeli képét, és újradefiniálni az „európai” értékeket.

– Nem az érdekelt, hogy a művészi üzenet nagyot szóljon. Tükröt akartam tartani, megmutatva egy kiüresedett víziót az emberi testről – mondja Brückner János, aki évek óta ilyen üresség-víziókat visz színre. Missziójának tekinti, hogy lebontsa a kortárs művészetet övező előítéleteket, és érthetővé, élményszerűvé tegye. Konténerében a szimpla bejáráson kívül pecsételhettek, lájkokkal reagálhattak a látogatók.

Fiatal Képzőművészek Stúdiója
„Tükröt akartam tartani, megmutatva egy kiüresedett víziót az emberi testről”
Fotó: Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Volt, aki aktuális üzenettel töltötte meg a konténert. A német művész, Till Könneker installációjában a konténer a fogyasztói társadalom szimbólumaként jelent meg. Egy hajóroncsot mutatott; aranyozott orra kilógott a konténerből. Ám aki közelebb ment, észrevette, hogy a hajó többi része kopott és sáros, a teljes szétesés határán van. Reflektált a bevándorlók ábrándjaira is, melyek lidércfényként vezetik őket, hogy mindent egy lapra tegyenek fel egy jobb élet reményében.

<
>
Az egykori budafoki sörgyár ma művészek alkotóhelye. Lenyűgöző atmoszféra.
Fotók: Muray Gábor 

A projekt első, az Európai Bizottság által támogatott része, a konténerek vándorkiállítása 2015. augusztus 20-án indult körútra nyolc európai fővárosba, ezzel is szimbolikusan is összekötve a szomszédos kultúrákat. Ez a szakasz 2015. október 24-én csúcsosodott ki, amikor az installáció megérkeztek a prágai Štvanice szigetére, és egy közös kiállításon egyszerre voltak láthatóak.  A kéthetes kiállításon egy kilencedik, „európai” konténert is bemutattak, melyet a nyolc résztvevő művész közösen alakított ki. – A koncepció a hivatalos főszervezőtől, a prágai Art Direct-től származik, tőlük kaptunk felkérést 2014 őszén, hogy kapcsolódjunk be a nyolc országot összefogó EU-s kulturális eseménysorozatba – mondja Kozma Eszter, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület projektfelelőse. A magyar partner 15.042 euró támogatást kapott a saját rész megvalósítására.

A projekt következő kiemelkedő eseménye 2015 decemberében várható; egyéni kiállításokon is bemutatkoznak egymás városaiban a résztvevő művészek. A CONTAIN[ERA] projekt 2016 tavaszán zárul, eredményeit kiadványok, katalógusok őrzik majd meg.

 

Creative Europe
Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon
Uniós támogatással fejleszti tevékenységét az úttörő pécsi műhely
RETEXTIL
Pécs
Creative Europe
Európa, ahogy a nők látják
A Creative Europe műfodítói támogatásával jelenik meg a Noran Libro Kiadó izgalmas, új sorozata
Noran Libro Kiadó
Erasmus+
Új idők új szele a cirkuszban
Cél a tanári kar szemléletváltását segítő továbbképzés
Baross Imre Artistaképző
Budapest
Erasmus+
Le a műanyaggal!
Győri diákok uniós projektben a nejloncsomagolás ellen
Baross Gábor Szakközépiskola
Győr
Erasmus+
A hajléktalanság közös probléma
Uniós projektben keresik a kiutakat a közép-európai országok
BMSZKI - Kiutak a hajléktalanságból
Budapest
Erasmus+
Kudarckerülőből hasznos munkaerő
A hátrányos helyzetűekről sem mondanak le Szombathelyen
Szombathelyi Képző Központ
Szombathely

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat