NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Focusfox
Budapest
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Nyert a For Real
Kifejezetten emberinek tartja Muhi András producer a Cerative Europe-os pályázás folyamatát
Creative Europe

Cantu Benjamin For Real című filmjének tervével nyerte el Muhi András producer a Creative Europe támogatását. Muhi kifejezetten rokonszenvesnek tartja, hogy a brüsszeli program nemcsak a pályakezdőket, hanem azokat is támogatja, akik már bőven tettek le az asztalra, illetve, hogy nem priusz, ha a pályázó egy korábbi projektje – külső okok miatt – befuccsolt. Magyarország egyik legsikeresebb producerével a Foxusfox hűvösvölgyi úti főhadiszállásán beszélgettünk.

Muhi András neve csak az utóbbi években, Enyedi Ildikó, Jeles András, Csuja László, Ujj Mészáros Károly, Felméri Cecília filmjének stáblistáján tűnt fel. Cantu Benjámint még tíz évvel ezelőtt ismerte meg Berlinben, majd egy magyar-német kisjátékfilmes koprodukcióban is részt vettek. Cantu első nagyjátékfilmje fesztiválsiker volt, a Berlinále után végigturnézta a világot. Most induló, második nagyjátékfilmje jó eséllyel pályázhatott.

– Cantu Benjaminnal folyamatos kapcsolatot ápoltam, amit az első közös kisfilmünk alapozott meg. Nemrég éppen Berlinben beszélgettünk, amikor megemlítette a fejlesztés alatt álló, For Real című filmötletét. Felvetődött, hogy induljunk el a tervvel a Creative Europe programban – meséli Muhi András. – Azt tanácsoltam Benjaminnak, hogy Budapestről pályázzunk Berlin helyett. A jelenlegi magyar filmtámogatási rendszer ugyanis nem igazán támogatja a kisebbségi magyar koprodukciót. Az volt a tervem, hogy ha Berlin helyett nálunk indul a projekt, és ráadásul sikeresen pályázik a Creative Europe-nál, és így már a német producer is könnyen összeszedi a költségvetés döntő részét, akkor én producerként már sikeresen tudok érvelni a Filmalapnál a további támogatásért. Kialakult a taktikánk, végül tényleg vezető producerként a Foxusfox-szal pályáztam a Creative Europe-nál és nyertünk is. Átpasszoltam a labdát a német producernek, aki a Cerative Europe első lökete miatt, és mert Cantu Benjamin első játékfilmje is sikeres volt, már jó eséllyel indulhat vele. Az összköltségvetés nagyjából 20 százalékára végül bepályáznék a Filmalapnál.

Focusfox
Muhi András producer már négy sikeres közvetlen brüsszeli pályázatot tudhat maga mögött

Muhi András producerként egyébként már négy sikeres közvetlen brüsszeli pályázatot tudhat maga mögött. – Azt gondoltam eleinte, hogy inkább a pályakezdőket támogatják. Tekintve, hogy már nagyon nem vagyok kezdő, érdekes volt megtapasztalni, hogy – legalábbis a Creative Europe-nál – inkább pozitív pont az elbírálás folyamatában, ha a producer fel tud mutatni komoly eredményeket. Számomra úgy tűnt, hogy szeretnek a bizonyítottak mellé állni. Ráadásul 2010-ben ugye bedőlt az akkori harmadik MEDIA-s pályázatom az akkori magyar filmtámogatási rendszerrel együtt. Jó volt megtapasztalni most, hogy ezért semmilyen szinten nem „büntetnek”. Még a mostani pályázásunk előtt külön lefutottuk azokat a köröket, amelyekből kiderülhetett volna, hogy inkább ne is pályázzunk a legutóbbi projektünk kudarca miatt. De megtudtuk, semmi gond, hiszen nem voltam felelős mindezért. Kifejezetten emberinek tűnt a Creative Europe-pályázás folyamatában, hogy egy korábbi eset miatt nincs rajtam bélyeg. És nyertünk is.

A For Real cselekményéről még csak dióhéjban lehet beszélni. A film Cantu Benjamin élethelyzetéből fakad, két lány történetét beszéli el, akik egy bulin találkoznak Budapesten. Egyikük magyar, másikuk berlini. Felépítenek egy fikciót saját magukról, a kettejük között régóta létező szerelmi kapcsolatról, ehhez meghamisítják a múltjukat, mígnem elérkeznek addig a pillanatig, amikor a valóság a fikcióval keveredni kezd, a film kérdése pedig, hogy ebben a fiktív kapcsolatban a jelenben felvállalják-e a realitást.

Művészet, másokért
Uniós forrásból népszerűsíti a közösségi művészetet a Ludwig Múzeum
CAPP projekt
Budapest
Creative Europe
Utazás az őskorba
Játékos előadássorozat a legnevesebb Duna-menti régészeti parkokban Creative Europe-támogatással
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Százhalombatta
Creative Europe
Színház digitális bennszülötteknek

Kolibri Színház
Budapest
Erasmus+
Megnyílik előttük a világ
Fiatalok szemléletformálása az EVS Önkéntes Programban
Lélektér Alapítvány
Veszprém
Creative Europe
Fenntartható múzeumügy
Kora középkori gyűjtemény összeállítása XXI. századi keretek között
Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest
Creative Europe
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Nem először pályáztak sikerrel a fesztiválgazdák
CineFest
Miskolc

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat