NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Budapest
Történetek
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
A pannon gyepek védelmében
5,5 milliárd forintból gazdálkodhatnak az első hazai természetvédelmi célú integrált projektben
LIFE

A pannon gyepek és a kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését szolgálja a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált GRASSLAND-HU, amely az első természetvédelmi célú integrált projekt Magyarországon. A LIFE által több mint 10 millió euróval támogatott projekt teljes költségvetése mintegy 5,5 milliárd forint, időtartama 2019-től 8 év lesz. A nagyszabású együttműködés célja a gyepek természetvédelmi helyzetének javítása; az unión belül Magyarország a letéteményese annak, hogy ezek az élőhelyek megmaradjanak.

Anélkül, hogy elmerülnénk a gyep terminológiájában, érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon az élőhelyi adottságoknak megfelelően mintegy tucatnyi különféle gyeptípust különböztetnek meg. Típustól függően változhat a fenntartásukhoz szükséges kezelési mód, ezeket fogja össze az egész országra kiterjedő GRASSLAND-HU-projekt.

– Ezen az éghajlati övön a gyepek – egy-két esetet kivéve – másodlagos élőhelyek, ami azt jelenti, hogy ha magukra hagyjuk őket, akkor beerdősülnek – magyarázza Prommer Mátyás szakmai koordinátor, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. természetvédelmi referense. – A kelet-európai sztyeppzóna, néhány kisebb, Ausztriában és Csehországban található területtől eltekintve, itt éri el a legnyugatabbi elterjedését, így Magyarország ad otthont az eurázsiai sztyeppek utolsó nagy tömbjének az Európai Unión belül, amelyben a tipikus kelet-európai és esetenként ázsiai sztyeppfajok megtalálhatóak. Az unión belül tehát Magyarország a letéteményese annak, hogy ezek az élőhelyek megmaradjanak – hangsúlyozza a projekt szakmai vezetője. A sztyeppékre jellemző füves élőhelyek mellett a más típusú, jellemzően a hegyvidéken és ártereken található gyepek is jelentős természetvédelmi értékkel bírnak, amelynek megőrzését szintén célul tűzte ki a projekt.  

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Prommer Mátyás, a projekt szakmai koordinátora

Ezeket a területeket az ember megjelenése előtt a nagy testű legelő állatok, majd a háziállatok és az emberi tevékenységek (például a kaszálás vagy az erdők megnyitása) tartották fenn. Sajnos kevesen tudják, de a mérsékelt övi gyepek legalább annyira veszélyeztetett élőhelyek, mint a trópusi esőerdők. Ez elsőre meglepően hangzik, de éppen azért, mert az erdővel szemben a gyepes területek könnyebben és jobban hasznosíthatók (például mezőgazdasági művelésre, vagy egyszerűen úgy tekintenek rájuk, hogy az csak „fű”, amelyen miért is ne lehetne ipari parkot, lakóövezetet, sportpályákat létesíteni), a védelmükért is többet kell tenni. 

A GRASSLAND-HU éppen ezért jött létre. Elsődleges célként a projekt tagjai azt fogalmazták meg, hogy elkészítenek egy átfogó, komplex gyepvédelmi stratégiai szakmai anyagot, amely egyrészt természetvédelmi szempontból, másrészt gazdasági-társadalmi szempontból dolgozza fel a problémát. Mint azt Prommer Mátyás elmondja, a cél csak akkor kivitelezhető, ha a gyepekkel kapcsolatban kialakítható egy olyan társadalmi konszenzus, amellyel kapcsolatban minden szereplő egyetért. Erre a szakmai stratégiai anyagra azért van nagy szükség, mert a jövőben ezzel minden, a gyepekkel kapcsolatos intézkedési terv, szabályozás, támogatási rendszer szakmailag vizsgálható és megalapozható lesz.

<
>
Fotó: Prommer Mátyás

A fenti fő cél mellett természetesen konkrét természetvédelmi beavatkozások is részét képezik a projektnek (cserje és inváziós fajok irtása, legeltetés, víztáblamegtartás, vízháztartás stabilizálása, csatornák betemetése, gyepekhez kötődő fajok gyakorlati védelme). Végül, de nem utolsó sorban a kommunikáció is fontos része a GRASSLAND-HU-nak. – A kommunikációnk három célcsoportját emelném ki – mondja Prommer Mátyás –, a gazdálkodókat, a természetvédelmi szakembereket és az uniós – azon belül a magyar – állampolgárokat. Mintafarmokat hozunk létre majd; olyan gazdákat szeretnénk fejlesztésekkel támogatni, akik az általuk kezelt gyepeket természetvédelmi szempontból kívánatos módon kezelik, és ezt pozitív példaként be is tudják mutatni más gazdáknak és a nagyközönségnek. Különösen fontos számunkra, hogy a gazdák ne akadályozó tényezőként, hanem lehetőségként tekintsenek a természetvédelemre. A természetvédelmi szakembereket szakmai programokkal, farmlátogatásokkal és konferenciákkal kívánjuk megszólítani – zárja szavait a projekt szakmai vezetője.

LIFE
Madárbarát vezetékek
Több évtizedes közös munka a kerecsensólyom védelméért
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Eger
LIFE
Előzzük meg az erdőtüzeket!
Oktatási és képzési program Magyarországon
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága
Budapest
LIFE
Büszkeségünk lehet a szalakóta

Büszkeségünk lehet a szalakóta
Budapest
LIFE
Önkéntesekkel a tisztább Dunáért
LIFE VisPO: szemléletformálás és evezős folyótisztítási akció az ERI Hungary projektjében
ERI Hungary
Budapest
LIFE
Tiszta levegőt!
Civil összefogás a közlekedési eredetű szennyezés csökkentéséért
Levegő Munkacsoport
Budapest
LIFE
Magtól magig
Vadon élő növények magvainak begyűjtése és hosszú távú megőrzése
Növényi Diverzitás Központ
Tápiószele

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat