NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Herman Ottó Intézet
Budapest
Történetek
Herman Ottó Intézet
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
HungAIRy: nagyprojekt a tisztább levegőért
Tíz város bevonásával, országos szakértői hálózat felállításával csökkentenék a légszennyezettséget
LIFE

Elindult a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával a HungAIRy: az Európai Bizottság által támogatott LIFE integrált projektben a konzorcium tagjai – köztük tíz magyarországi település –  az ország levegőminőségének javításán dolgoznak. Az átfogó, nyolcéves munka egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a következő évtizedben a lakosság és a közlekedésben részt vevők szemléletformálásával érzékelhetően javítsák Magyarország légszennyezettség-adatait.

 

– Magyarországon a levegő minőségével kapcsolatban sajnos bőven van mit tenni, ezért határozott úgy tíz magyarországi város, hogy a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vezetésével belevág az átfogó, nyolcéves, hosszú távú nagyprojektbe – mondja Riesz Lóránt, a társaság Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője. – A projekt fő célja, hogy a települések levegőminőségi tervének újragondolásával, hatékony végrehajtásával a partnertelepülések régióiban javítsák a levegő minőségét.

Amelynek borítékolhatóan országos hatása lesz, hiszen Budapesten kívül Békéscsaba, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya önkormányzata és városüzemeltetése vesz részt a közös munkában. A városok mellett a Herman Ottó Intézet munkáját az Országos Meteorológiai Szolgálat, a belga Flemish Institute for Technological Research és a Mindennapi Kultúráért Egyesület segíti a projektben. 

Herman Ottó Intézet
Riesz Lóránt, az intézet Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője

– A tízmillió magyarországi lakosból három és fél milliót közvetlenül is érint a HungAIRy által összekötött partnerség. A projektbe alapvetően olyan településeket szerettünk volna bevonni, ahol viszonylag kedvezőtlen a levegőminőség helyzete. Változatos méretű és különböző problémákkal küszködő városok vesznek részt a munkában: van, ahol a mezőgazdaság jelentős, bizonyos nagyvárosokban a közlekedés jelenti a problémát – mondja az igazgató. – Sokan azt gondolják, hogy legnagyobb mértékben még mindig az ipar felelős a légszennyezettségért, ez a feltételezés azonban nem állja meg a helyét. Uniós csatlakozásunkkal párhuzamosan ugyanis drasztikusan csökkent az ipari létesítmények kibocsátása. Kijelenthetjük, hogy ma már a lakosság és a közlekedés a két fő kibocsátási forrás, illetve bizonyos régiókban – az ammónia okán – a mezőgazdaság is jelentős tényező. 

A közlekedés hatásait nem kell magyarázni, az azonban meglepő, hogy a lakossággal kapcsolatos adatok továbbra is kedvezőtlenek. Mert mit is csinál a lakosság? Fűt. És éget. A szilárd tüzelőanyagok, a fa, a szén és legrosszabb esetben a hulladék eltüzelése jelentős levegőminőség-romboló hatással bír.  Mivel a lakosság esetében nehéz olyan intézkedéseket tenni, amelyek gyors és hatékony változást idéznének elő, marad a szemléletformálás. Hiszen, mint Riesz Lóránt fogalmaz, sok esetben egyszerűen csak az ismeretek hiánya (például ha valaki nedves fával fűt) okozza a gondot, amin könnyen lehet segíteni.

A HungAIRy nyolcéves, négy fázisra tagolt munkafolyamatát közös átfogó tevékenységek és helyi, településspecifikus akciók jellemzik. Első lépésként felállítanak egy ökomenedzser-hálózatot, amely lakossági tájékoztatással és – az adott önkormányzaton belül – a levegőminőség ügyével, a tervek végrehajtásával fog foglalkozni. Ezt követően elkészítenek egy hiánypótló adatbázist, amely a közlekedéssel kapcsolatos és lakossági kibocsátásokra épül. Ez az adatbank egy webalapú városi tervezői modell kiindulópontját jelenti majd, amelyből applikáció is készül. Ezzel az adott településen a különböző fejlesztések levegőminőségre gyakorolt hatása előre megbecsülhető lesz.

<
>
A HungAIRy nyitó konferenciája 2019 tavaszán

Mivel a HungAIRy kapacitásfejlesztő projekt (amelyben elsősorban nem beruházásokra, hanem többek között az érintett szereplők közötti kommunikációra, a tudományos háttér fejlesztésére és a szemléletformálásra koncentrálnak), ezért a közlekedéssel és a lakossági kibocsátással kapcsolatos szemléletformáló és tudatosságnövelő programsorozatok szervezése is kiemelt jelentőségű lesz. A HungAIRy első, kétéves, előkészítő-tervező szakasza után, a második fázistól a konkrét településspecifikus akciók is megkezdődnek (például közbringarendszer kiépítését tervezik több településen is).

Mint azt Riesz Lóránt elmondja, a partnerek fő feladata az, hogy az uniós célkitűzéseket szem előtt tartva az adott településeken támogassák a szemléletformálást, ezzel együtt elkezdjenek gondolkodni a problémák hatékony megoldásán, a levegőminőségi tervekhez pedig olyan forrásokat találjanak, amelyekkel a későbbiekben nagyobb beruházásokat is indukálhatnak. Mivel a jó példa ragadós, a tíz városban kidolgozott gyakorlatok bemutatásával az ország többi részén is javítható lesz a levegő minősége. Jelentős eredményt akkor ér el a projekt, ha a levegőtisztaság a mindennapi kultúra részét képezi majd.

LIFE
Legelésre fel!
A hortobágyi legelőtavak ökológiai állapotának javítása
Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.
Hortobágy
LIFE
Közösen a parlagi sasért
PannonEagle LIFE: az egész térségre kiterjesztve folytatódik a ragadozómadár-védelmi projekt
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Budapest-Kiskunság-Hortobágy
LIFE
Magtól magig
Vadon élő növények magvainak begyűjtése és hosszú távú megőrzése
Növényi Diverzitás Központ
Tápiószele
LIFE
Magyar példa a fóliahulladék-feldolgozásra
LIFE RECYPACK-projekt: példát mutatnak a valenciaiaknak a tiszaújvárosiak
ReMat Zrt.
LIFE
Madárbarát vezetékek
Több évtizedes közös munka a kerecsensólyom védelméért
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Eger
LIFE
A sikeres LIFE-projektekért
Emelkedőben a magyar környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai pályázatok
NFM-MFK-FM
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat