NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Százhalombatta
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Utazás az őskorba
Játékos előadássorozat a legnevesebb Duna-menti régészeti parkokban Creative Europe-támogatással
Creative Europe

A legrangosabb Duna-menti prehisztorikus lelőhelyeket összekötő kulturális út létrehozásán dolgoznak abban a magyar irányítású projektben, amely a régészetet a kortárs művészettel és a digitális technológiával ötvözi. Az izgalmas kezdeményezés négy fő helyszíne Százhalombatta, a szerbiai Lepesnki Vir, a horvát Vucedol és a romániai Vaskapu. A Creative Europe által támogatott együttműködés az őskori kultúrák értelmezésének új lehetőségeit kutatja; a projektet a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete és a Pro Progressione koordinálja Petrányi Barna irányításával.

– Már elég régóta dolgoztunk együtt a Duna-menti régészeti múzeumokkal, így arra gondoltunk, hogy mi lenne, ha a 2018-as Európai Kulturális Örökség évének célkitűzéseire építenénk fel egy új, élményalapú narratívát – mondja Petrányi Barna projektmenedzser (Pro Progressione). – A szándékunk az volt, hogy kortárs előadóművészekkel és régészekkel közösen hozzunk létre egy partnerséget, amelyben részt vesznek a legjelentősebb Duna-menti régészeti lelőhelyek, például a horvát vučedoli, a szerbiai Lepenski Vir-i, a romániai Vaskapu múzeum és a százhalombattai régészeti park. Százhalombatta komoly szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, 2018 nyarán nemcsak southamptoni, leuweni, hanem cambridge-i diákokkal is találkoztunk a városban, itt töltötték a szakmai gyakorlatukat – meséli a projektvezető.

Az együttműködést a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete koordinálja a Southamptoni Egyetem szakmai bevonásával. Hogy miért éppen velük? Többek között azért, mert Southamptonban hamarosan létrejön egy olyan tudományos történelmi központ, amelynek az lesz a célja, hogy például kosztümös filmprodukciók számára precíz tanácsot adjanak az egyes korszakok tárgyi kultúrájáról. A Journey to the Beginnings alapvetése éppen az, hogy a prehisztorikus kulturális örökséget a kortárs művészettel és a digitális technológiával összekötve képezzen hidat az őskori és a modern civilizáció között. Ezzel olyan új rétegeket szeretnének a régészet felé fordítani, amelyek eddig esetleg nem voltak nyitottak rá.

Kulturális Örökség Menedzserek EgyesületePetrányi Barna projektmenedzser (Pro Progressione)

– A kreativitásnak mindig is nagy szerepe volt a régészeti leletek bemutatásában, de azt is érdekesnek találtuk, hogy vannak párhuzamok az őskori és a mai gondolkodás között. A közönségnek most egészen újfajta élményen keresztül szeretnénk bemutatni ezeket a kultúrákat – magyarázza Petrányi Barna. – A Dunát az európai civilizáció bölcsőjének is tekinthetjük, a projektben részt vevő régészeti helyek ezeknek az ősi társadalmaknak a központjai voltak. S mivel időben egymásra épültek, ahogy a Dunán felfelé haladunk, úgy kerülünk egyre „közelebb” a jelenhez. Míg Lepesnki Vir a halászó-vadászó-gyűjtögető civilizációt mutatja be, Százhalombatta a nagyjából négyezer évvel ezelőtti emberi kultúra múzeuma.

A projektben vállalt előadások forgatókönyvét Zágoni Balázs írja Czakó Máté rendezővel közösen. Olyan színházi kalandjátékot hoznak létre, amelynek köszönhetően a közönség visszacsöppen a megidézett korba, és aktív részesévé válik az előadásnak. A mintegy másfél órás előadások során különféle feladatokat kell megoldania. Mind a négy helyszínre „adaptálnak” egy-egy előadást, amelyek ugyan önállóan is élvezhetőek, de egymásra épülnek.

<
>

Már 2018-ben rendeztek egy előadást Százhalombattán, ez volt a projekt főpróbája, amelyet 2019-ben – digitális technikával támogatva és rögzítve – újra megismételnek majd a Pest megyei városban. A projekt tehát az előadásokat eredményező alkotói folyamatból, a négy helyszínre szervezett négy, egymásra épülő kalandjátékból, és azok digitális outputjából (amely a későbbi látogatók számára elérhető lesz) áll össze.

– A projektben egy weboldal és egy applikáció is elkészül majd. Természetesen nem azt szeretnénk, hogy a valós idejű élményszerzés helyett a látogatók a telefonjaikat nyomkodják a régészeti parkokban, inkább az a célunk, hogy a látottakhoz az applikáció játékosan tegyen hozzá egy kis pluszt – mondja a projektmenedzser, aki szerint a Journey to the Beginnings hosszú távú célja az, hogy a prehisztorikus helyszínek összekapcsolásával létrejöjjön egy Duna-menti kulturális út.

Creative Europe
Az önkifejezés felszabadít
Rendhagyó irodalomórák, író-olvasó programok, kreatívírás-műhelyek a Szépírók Társaságának projektjében
Szépírók Társasága
Budapest
Europe for Citizens
Hétköznapi hősöket toboroznak a jövőnek

Soproni Evangélikus Egyházközség
Sopron
Creative Europe
Valós érték a mozivásznon
Európai filmforgalmazási támogatások
Mozinet Kft.
Budapest
Creative Europe
Élen táncolnak
Magyar szervezet és táncprodukció is Európa legjobbjai között
Aerowaves
Budapest
Erasmus+
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Sikeres a Magyar Máltai Szeretetszolgálat EVS programja
Európai Önkéntes Szolgálat
Budapest
Erasmus+
Előny a hátrányból
Közösségformálás és kulturális szemléletformálás a nehéz sorsú aprófalvakban
Utca-SzAK
Budapest–Szakácsi

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat