NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Loffice
Budapest
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Ötletelj, vállalkozz!
A közösségi irodai munkamodell népszerűsítése a vállalkozói kedv motiválásával
Erasmus+

Budapest Youth#Challenge címmel rendezett június elején vállalkozói workshopot a budapesti Loffice közösségi iroda húsz év körüli fiataloknak. A workshop egy nemzetközi projekt része (modulja) volt: a kezdeményezés célja a közösségi irodai lét népszerűsítése mellett elsősorban a fiatalkori vállalkozói kedv motiválása volt. Az hét európai coworking iroda által fémjelzett teljes projekt a napokban zárult. Zászkaliczky Anna Eszter projektvezetővel beszélgettünk a Loffice kedélyes teraszán.

A Loffice neve ma már egyenlő a coworkinggel. Legalábbis Magyarországon, ahol 2009-ben egy testvérpár, Klementz Kata és Panni ezen a néven alapította meg az első ilyen irodát. A Loffice-t jó érzékkel, jókor találták ki: ma már mintegy harminc kisebb-nagyobb hasonló közösségi iroda működik itthon. Mert igény az volna rá. A coworking munkamodell nem hipszter hóbort: jól jön például a dolgozószoba négy falára ráunt egyéni vállalkozóknak, a rugalmas kis cégeknek, amelyek motiválóbbnak tartják a közösségi tereket a homogén hivatali környezetnél, vagy akár a külföldi cégek Magyarországra delegált munkatársainak, akik a nagy jövésmenésben azért hetente egyszer-egyszer leülnének egy íróasztal mögé a lattéjuk fölé anélkül, hogy irodát tartanának fent.

A Liszt Ferenc tér és Nagymező utca között, a Paulay Ede utcában működő, motiváló atmoszférájú iroda teraszán visszhangzik a szemközti konzervatórium klasszikus zenei kakofóniája, mintegy utalva is arra a heterogenitásra, diverzitásra, ami a Loffice eredendő ars poeticája. Zászkaliczky Anna Eszter pont innen indít: a Loffice különösen büszke a sokféleségére, maga az épület zöld ház, a törzsközönsége a frissen induló vállalkozóktól a visszaintegráló édesanyákig, a fordítóirodától a művészeti magazinig terjed, miközben a térbe helyezett csocsóasztal mellett spontán összeverődött kollektíva esetében mit sem számít a rang, a titulus vagy a képzettség. A Loffice csapata maga is itt, a közösségi térben dolgozik a többi bérlővel együtt.

Loffice
Zászkaliczky Anna Eszter projektvezető a Loffice közösségi irodájában

A most zárult European Coworking Network projektet 2015 nyarán 5 országból 7 európai konzorciumi tag (a ZADRA NOVA Development Agency és az Impact Hub Zagreb Horvátországból, a Betacowork Belgiumból, a Loffice Magyarországról, a Social Innovation Centre Litvániából és a SPEGC Spanyolországból) bonyolította le Erasmus+ támogatásból. A kezdeményezés fő célja a coworking koncepció népszerűsítése mellett a 16–25 évesek vállalkozói kedvének motiválása volt. Megfordítva: azzal, hogy felmérték a fiatalok igényeit és mélyítették üzleti tudásukat, közben vonzó alternatívát is felmutattak a közösségi irodai léttel a jövő vállalkozóinak. Konzorciumi vezetőként a zágrábi partner kezdeményezte a projektet, amelyre a felek összesen 168 645 eurót nyertek, ebből a magyar félnek 21 355 euró jutott.

Zászkaliczky Anna Eszter elmondja, a projekt bevezetése egy hiánypótló tanulmány megírása volt, amely a közösségi irodák helyzetéről szól. Második lépésként, a tanulmány eredményeinek bemutatása céljából a Loffice 2017 januárjában Coworking Magyarországon elnevezésű konferenciát szervezett, amely minden várakozást felülmúlt. A rendezvényen sok közösségi iroda vett részt, így ennek köszönhetően végre elindulhatott egyfajta párbeszéd a „szakmában”.

A projekt harmadik lépése egy tematikus oktatási modul összeállítása volt, ennek életszerű megvalósulásaként szervezte a Loffice azt a június eleji, vállalkozást segítő oktatási programot, amelyen 20 fiatal vehetett részt. A gimnáziumi tanulókból, BA főiskolai-egyetemi hallgatókból álló fiatalokra épített modul célja elsősorban az ismeretterjesztés volt. A résztvevők nem ismerték egymást, a helyszínen összeállított csapatok a frissen kitalált projekteket ezen a nehezített pályán – idegen közegben – állították össze. A workshop fő témája a Loffice védjegyének is számító diverzitás volt, a négy csapatnak a diverzitáshoz kapcsolódó három kifejezés (ún. hashtag) segítségével kellett kidolgoznia a saját üzleti ötletét, melyet egy pitch-versenyen prezentáltak. A versenyszerű projekttervezés mellett minikurzusokat is beépítettek a Loffice munkatársai a kreatív gondolkodástól és az üzletfejlesztéstől a márkaépítésen, kommunikáción és PR-on át a pénzügyi finanszírozásig. Zárásként nem kész terméket, hanem jól bemutatott ötletet vártak az ítészek. A nyertes csapat minden tagja egy coworking csomagot nyert a Loffice irodájába, hiszen a cél nemcsak az volt, hogy a fiatalok halljanak a coworkingről, hanem éleseben ki is tudják próbálni ezt a közeget.

<
>

A projekt részeként szervezték a Budapest Youth#Challenge-et, amelyen 20 fiatal vehetett részt

A legkreatívabb és legértékállóbb ötlet díját a Talponállók elnevezésű csapat nyerte el. Ötletük egy olyan telefonos applikáció (online játék) volt, amelyben a főhősnek mindennapi élethelyzeteken alapuló küldetéseket kell teljesítenie. Így a felhasználók gyakorlatilag játszva tanulhatnak bele az önálló döntéshozatalba, a nagybetűs Hétköznapi Életbe. Egy konkrét példával élve: a mai tizen-huszonévesek már alig-alig találkoznak a papíralapú postázással, és nem is biztos, hogy tudják, hogyan is kell egy borítékot megcímezni, vagy hogyan kell csekket feladni. Ezzel az applikációval virtuálisan, másokkal együtt tudnák a játékosok a feladatokat elsajátítani.

– Bár a projekt egészét természetesen a kézikönyv és más tanulmányok alapján a konzorciumi tagok közösen találták ki, a budapesti workshop a Loffice-re volt bízva. Szabad kezet kaptunk. Az például már a mi ötletünk volt, hogy a még jobb hatékonyság érdekében a mentorsághoz külső közreműködőket kérjünk fel, egyetemi oktatókat vagy a korosztállyal más felületeken találkozó szakembereket – mondta a projektvezető.

Zászkaliczky Anna Eszter frappáns választ ad arra, hogy hogyan tudja 8 évvel az indulás után összefoglalni a Loffice-élményt: „ez egy tudás- és térmegosztáson alapuló iroda”. Igaza lehet, hiszen nemcsak nyílt irodának tarják magukat, de közösséget is teremtenek. Most már oktatva is.

Erasmus+
Előny a hátrányból
Közösségformálás és kulturális szemléletformálás a nehéz sorsú aprófalvakban
Utca-SzAK
Budapest–Szakácsi
Erasmus+
Megéri helyben maradni
Uniós forrásból támogatott képzés faluálmodóknak
Virtuális falu program
Budapest
Creative Europe
Utazás az őskorba
Játékos előadássorozat a legnevesebb Duna-menti régészeti parkokban Creative Europe-támogatással
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Százhalombatta
Erasmus+
Nézz szembe az űrrel!
Drámapedagógiai műhelymunka Erasmus+ támogatással
Facing the Gap
Budapest
Erasmus+
Döntést hozni tudni kell
Üzleti szimulációs szoftver középiskolásoknak
Maximulation Business Simulation Kft.
Budapest
Erasmus+
„Kisolimpia” nagy tervekkel
Önkéntesség uniós támogatással
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
Győr

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat