NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Maximulation Business Simulation Kft.
Budapest
A történet hangban
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Döntést hozni tudni kell
Üzleti szimulációs szoftver középiskolásoknak
Erasmus+

Az Erasmus+, közvetlen európai uniós programban 52 650 eurót nyert egy fiatal közgazdászokból és mérnökökből alakult startup, a Maximulation Business Simulation Kft. koordinálásával működő konzorcium egy üzleti szimulációs szoftver fejlesztésére és tananyagként való oktatására. A vállalkozási készségeket erősítő játék középiskolások számára készül, akik egy háromfordulós versenyben össze is mérhetik üzleti döntéshozatali képességeiket.

Monopoly, Capitaly, Gazdálkodj okosan, Catan Telepesei – a családi, baráti együttlétek kedvenc társasjátékairól minden generációnak kedves emlékek jutnak eszébe. A nyerés, veszteség, csőd, kereskedés és persze maga a versengés, amely főszerepet játszik a játékokban, kiváló módja, hogy a gyerekek üzleti- közgazdasági kompetenciája fejlődhessen. Sajnos Magyarországon a közoktatásban igen csekély szerepet kap a gyerekek homo economicus-szá nevelése, így jobbára a társasjátékok adnak némi betekintést a gazdasági kérdésekbe.

Éppen így, közös baráti együttlétekkel indult el a Maximulation Kft. története is. Boda Márton (ügyvezető-alapító) és testvére, Tamás már gyermekkoruktól kezdve sok időt töltöttek társasjátékozással, a gimnáziumi évek alatt alakult ki baráti társaságuk, melybe már Marján György és Mecseki Tamás is bekapcsolódott (jelenleg is ők négyen társtulajdonosok a cégben). A közgazdász és mérnök érdeklődésű fiatalok ekkor már stratégiai játékokkal fejlesztették magukat, végül is magával az üzleti szimulációval az egyetem alatt találkoztak először.

Maximulation Business Simulation Kft.A nyerő csapat: Boda Tamás, Boda Márton Attila, Mecseki Tamás, Marján György

– A Szent István Egyetemen szimulációs játékra épülő kurzust tartok, de mindig is zavart, hogy ezek a módszerek a középiskolákba csak kis mértékben jutnak el – mondja az ügyvezető, hogy miért vágtak bele a projektbe. – Ez részint a lexikai tudásra épülő magyar oktatási rendszer miatt van (szemben a kompetencia-alapú nyugat-európai paradigmával), ami nem készít fel a váratlan problémák megoldására, részint a középiskolai tanároknak anyagi forrásuk sincs az ilyen jellegű innovatív szoftveres megoldások alkalmazására. Azt viszont gyorsan felismertük, hogy lenne igény a gyerekekre szabott üzleti szimuláció kidolgozására – magyarázza.

Az Erasmus+ pályázatot három partnerszervezettel együtt adták be (erdélyi, szlovákiai és tatabányai, közgazdaságra specializálódott iskolákkal), Brüsszel felé azt vállalták, hogy az egyéves projektidőben a partneriskolákkal együtt oktatási anyagot hoznak létre az üzleti szimulációs játékból, a leglelkesebb tanulóknak pedig egy többfordulós versenyt írtak ki, ahol a fiatalok az üzleti döntéshozatalt gyakorolhatják – egyelőre tét nélkül. Marján György, társtulajdonos elmondja, ők oktatási segédeszközként képzelik el a szimulációs programot, mely sok olyan készségre rávezeti a gyerekeket, ami könyvből nem feltétlen lenne fejleszthető.

Maximulation Business Simulation Kft.
A projektidőben a partneriskolákkal együtt oktatási anyagot hoznak létre az üzleti szimulációs játékból

Hozzáteszi, a diákok végre saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen vállalkozást vezetni, milyen lépéseket kell hozni egy sikeres üzletért. A szoftver alkalmazása közben észre sem veszik, mennyit fejlődnek digitális, döntéshozatali készségeik, stratégiai gondolkodásmódjuk. A játék magában hordja a versengést, hiszen mindenki nyerni akar, aki veszt, az pedig a hibáiból megtanul legközelebb jó döntést hozni, de a lényeg: a kiskorúaknak is meg kell tanulniuk dönteni.

A szimulációs versenyben korlátozás nélkül vehetnek részt középiskolás korú diákok Magyarországról, Szlovákiából és Romániából. A három fős csapatok először online selejtezőn vesznek részt, majd jön a középdöntő, a legjobbaknak pedig a döntő. Bár a verseny költségei nem olcsók, de szponzorokkal kiegészülve tovább folytathatják. Interjúnk napján éppen Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja vállalta el a közép-európai üzleti szimulációs verseny fővédnökségét.

A cégvezetőktől azt is megtudjuk, a gyerekek körében egyértelműen pozitív a visszajelzés az innovációra. Egyrészt azért, mert végre kimozdulhatnak, a „szokásos” diákszerepből, másrészt mert nem kell több tízoldalas szabálykönyv ahhoz, hogy a szimulációt megértsék, rögtön tudnak vele játszani. A diákok bevonása a tanítói folyamatba egy egész oktatási szemléletváltást kíván, melyre égető szükség is van a huszonegyedik század elején. A cégvezetők ezt nem látják problémának: innovatív eszközt adnak motivált tanárok kezébe.

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat