NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
mcule.com Kft
Budapest
A történet mesében
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Magyar sikertörténet a gyógyszerkutatásban
Az ULTIMATE-projekttel második fázisban is nyert a budapesti mcule.com kft.
Horizon 2020

Második fázisban is támogatást nyert az mcule.com Kft. több százmillió virtuális vegyületet rendszerező online platformja, az ULTIMATE. Az előállítható vegyületeket rendszerező platform a jövőbeli gyógyszeripari kutatásokat segíti, leegyszerűsíti a keresést és a molekulamodellezési szimulációkat. Az ULTIMATE egyedülálló a piacon, ilyen adatbázisra még nincs példa a világon. A projekt erős mezőnyben bizonyított, az 1222 pályázat közül mindössze 64 nyert európai szinten, a Magyarországról beérkező pályázatok közül pedig egyedüli kedvezményezettként nyert támogatást. Nem tévedünk tehát nagyot, ha azt mondjuk, ismét világraszóló sikertörténetről számolhatunk be a Nyerő Magyarokon.

Örömteli hírt olvashattunk az ULTIMATE projekt sikeres első fázisa után: a budapesti cég, az mcule.com Kft. (továbbiakban: Mcule) is nyert a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram KKV Eszköz pályázat második fordulójában; az Mcule a pénzt online gyógyszerkutatási platformjának vegyület-adatbázisa fejlesztésére fordíthatja.

Az Mcule-t gyógyszerkutatási startupként 2011-ben alapította négy szakember és egy befektető. A cégben egy online platform létrehozását célozták meg, ahová összegyűjtik az összes létező és még el nem érhető potenciális hatóanyagot, kitágítva ezzel a gyógyszerkutatás kémiai terét. Korábbi cikkünkben beszámoltunk a projekt első fázisáról; Kiss Róbert ügyvezető, a projekt koordinátora akkor úgy fogalmazott, növelni szeretnék a „szénakazal” méretét, amelyben így arányosan több „tűt” lehet majd keresgélni (írásunk ide kattintva érhető el).

A projekt első fázisa a piacelemzésről szólt, megkeresték azokat a potenciális farma cégeket, amelyek érdekeltek lehetnek az online vegyületplatform létrehozásában. – Nagy érdeklődés mutatkozott a munkánkra, erre is alapozva adtuk be a pályázat második fázisát. Elsőre nem kaptunk elég jó értékelést, de második próbálkozásra elnyertük az SME Instrument támogatását – mondja Kiss Róbert.

A rövid lefutású, 50 ezer eurós, fél éves első fázis után a második fázis már 1,4 millió eurós támogatású, ami jelzi a munka komolyságát.

 

– Olyan vegyületekről van szó, amelyeket még nem hozott létre soha senki. Az adatbázisunkban kereshető 500 millió virtuális vegyület ezért egyszerre jelent kockázatot és természetesen óriási lehetőséget is – magyarázza az Mcule ügyvezetője. Hozzáteszi, az ULTIMATE fejlesztése éppen arról szól, hogy a kockázatot minimalizálják, azaz, hogy az adatbázisukban végzett keresések alapján a találatok 80 százalékát ténylegesen leszállíthassák a megrendelőknek. Most egyrészt az adatbázis hátterét, másrészt az intelligens keresést lehetővé tevő webes felületet fejlesztik le. Az adatmennyiség hatalmas: a big data méretű, 500 milliós adattárban kell megtalálni azokat a vegyületeket, amelyek értékesek lehetnek egy-egy konkrét gyógyászati szempontból.

– Vegyünk egy példát: egy gyógyszeripari szereplő az Alzheimer-kór gyógyításához szeretne új szert tervezni. Azonosítanak egy fehérjét a szervezetben, amely felelős lehet a betegség kialakulásáért, vagy befolyásolhatja a kórképet. Egy olyan gyógyszert fognak tervezni, amely a fehérjéhez hozzáköt, és módosítja annak működését. A gyógyszergyártónak az 500 milliós kémiai teret szűrve kell eljutni addig a néhány tízezer találatig, amelyet tovább szűkítve végül a megfelelő vegyületek a legjobb esélyekkel indulhatnak akár az emberkísérletekre való felkészítésre.

Molnár Dóra projektmenedzser hangsúlyozza: a gyógyszerkutatás első szakaszát próbálják megkönnyíteni, felgyorsítani, hiszen minél nagyobb a kereshető kémiai tér, annál nagyobb eséllyel lehet megfelelő – eddig még soha ki nem próbált – vegyületeket találni.

mcule.com KftMolnár Dóra projektmenedzser és Kiss Róbert ügyvezető az mcule.com főhadiszállásán

Mint azt Kiss Róbert elmondja, viszonylag „agilis” a fejlesztési tervük, ami azt jelenti, hogy már a második fázis korai szakaszában, amikor már látszik valami az adatbázisból, szeretnék elérhetővé tenni azt. Az Mcule három farma partnere vállalta, hogy a fejlesztés folyamatában próbarendeléseket hajtanak végre, ezzel is tesztelve az ULTIMATE felületét.

Az Mcule Ázsiától Dél-Afrikán át Új-Zélandig szállított már vegyületeket eddig is különféle farma-cégeknek és kutatóhelyeknek. ULTIMATE projektjükkel a világ összes kismolekulás gyógyszerkutatást végző gyártóját próbálják kiszolgálni.

Horizon 2020
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Small Bodies Near and Far: ismeretanyagbővítés a Naprendszerben keringő kiségitestekről
MTA CSFK Csillagászati Intézet
Horizon 2020
Fénnyel nyerők
Hazai világújdonság a világítástechnikában
Optilight
Budapest
Horizon 2020
Magyarok a Lyme-kór ellen
Rekord összegű támogatást nyert el DualDur-projektjével a Lyme-kór diagnosztizálásában élen járó hazai cég
Lyme Diagnostics
Budapest
Horizon 2020
Az ellenállás kultúrája
Kelet-Európa kulturális örökségének gyűjteményei az európai gondolkodásban
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Budapest
Horizon 2020
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyar vezetéssel alkotják meg az új generációs, energiahatékony informatikai fellegvárakat
H1 Systems Kft.
Budapest
Horizon 2020
Robotot a bányába!
Nyersanyagkutató technológia egy páneurópai konzorciumban
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Miskolc

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat