NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
NÉBIH
Budapest
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Maradék nélkül
Termeljünk kevesebb élelmiszerhulladékot!
LIFE

Az élelmiszerpazarlás általánosan megfigyelhető jelenség a Föld bármely pontján: míg a fejlődő világ országaiban az élelmiszerlánc elején, a termelési, tárolási- és elosztási szinteken legjellemzőbb a veszteség, addig a fejlett országokban − köztük Magyarországon is − az élelmiszerhulladék zöme a háztartásokban keletkezik. A vásárlók tudatosítása közös, európai szintű felelősség. Ebben a témában indított kommunikációs kampányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió LIFE környezetvédelmi alprogramjának társfinanszírozásával. Sikeres projektjüket 578 680 euróból valósítják meg, a részletekért Dr. Kasza Gyula projektvezetőt kerestük fel.

Biztos ismerjük a helyzetet, amikor akaratlanul is „túlvásároljuk” magunkat a közeli élelmiszerboltban. Különösen, ha engedünk az akciók csábításának. A vásárolt élelmiszerek egy része nem ritkán a kukában végzi ilyenkor. Magyarország, mint gazdaságilag fejlett ország, évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termel. Ennek körülbelül a negyede a háztartásokban keletkezik. A magyar fogyasztók jövedelmük mintegy negyedét költik élelmiszerekre. Tényleges adatsor nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a megvásárolt termékek hány százaléka végzi szemetesben, ugyanakkor az bizonyos, hogy nem minden kerül elfogyasztásra. Számos élelmiszerhulladék szükségszerűen keletkezik a háztartásokban – úgymint krumplihéj, banán- vagy tojáshéj −, ugyanakkor kutatási adatok szerint a keletkezett élelmiszerhulladék egyharmada megelőzhető lett volna, vagyis tényleges pazarlás eredménye. Ez évente százezer forint nagyságrendű túlköltést jelent egy átlagos családnál.

A megdöbbentő statisztikákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hozta nyilvánosságra, a szervezet elnöki megbízottja, Dr. Kasza Gyula mesél nekünk az ebből a tapasztalatból született LIFE projektről. – Mivel több kormányzati és civil szervezettel együtt láttuk, hogy a háztartásokban aránytalanul sok hulladék keletkezik a vásárlók átgondolatlan élelmiszer beszerzése és tárolása miatt, úgy gondoltuk, szervezünk egy kommunikációs kampányt, amellyel ösztönözzük a magyar fogyasztókat az általuk fogyasztott élelmiszerhulladék csökkentésére. Az ihletet a szintén fogyasztói élelmiszerpazarlás mérséklésére irányuló brit szervezet, a WRAP Love Food Hate Waste elnevezésű kampánya adta. – Bár a programot egyedül valósítjuk meg, nagy könnyebbség volt, hogy az angol szakemberekkel mindent meg tudtunk beszélni – meséli lelkesen a projektvezető.

NÉBIH
Dr. Kasza Gyula: „A Maradék nélkül elnevezésű projektet 2016 őszén indították el azzal a konkrét célkitűzéssel, hogy a projektidő végére nyolc-tíz százalékkal fog csökkenni a kidobott élelmiszerek mennyisége.”

A Maradék nélkül elnevezésű projektet 2016 őszén indították el azzal a konkrét célkitűzéssel, hogy a projektidő végére (2020 nyarára) nyolc-tíz százalékkal fog csökkenni a kidobott élelmiszerek mennyisége. Legfőbb kihívás a témában az átlagfogyasztó kimozdítása a hétköznapok megszokásaiból. Hiszen a táplálkozás és bevásárlás egyértelműen rutintevékenység, nem foglalkoztat minket (tisztelet a kivételnek!), hogy pontosan kiszámoljuk az éppen szükséges élelmiszer mennyiségét, ahogy az sem, végül mennyi landol a kukában.

<
>

A projektben több kommunikációs eszközzel próbálják a célközönség figyelmét felhívni arra, hogyan tehetnek többet környezetükért. A nyitó konferencián több célcsoport is képviseltette magát, a teltházas rendezvényen átlagos fogyasztók, egyetemisták, civil szervezetek vettek részt. Ezen felül elindult a Maradék nélkül weboldala is, egy informatív, interaktív online felület, ahol többek közt élelmiszertárolási praktikákról és jó gyakorlatokról is olvashatnak az érdeklődők.

Dr. Kasza Gyula és csapata a megelőzés szerepét tartja elsődlegesnek, ezért másik fő célcsoportjuk az általános iskolás korú gyerekek. – Az élet korai szakaszában még nem alakulnak ki rossz rutintevékenységek, ezért a gyerekeket szeretnénk kedvező irányban befolyásolni. Ingyenes iskolai programot fejlesztünk ki pedagógusok számára, amely az élelmiszerpazarlás megelőzésére való tudatosságra oktatja majd a kicsiket. Online kvízjátékot is tervezünk, a nyertesek számára pedig majd egy nyári tábort – teszi hozzá a NÉBIH szakértője.

NÉBIH
A Maradék nélkül projektcsapata

A tananyagot 2018-ban szeretnék népszerűsíteni, ebben az évben nemzetközi konferenciát is szerveznek a témában, melyre az Európai Bizottság is delegál majd résztvevőket. A projektcsapat idővel szeretné az itt kialakult tapasztalatokat átültetni nemzetközi szintre is, hiszen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa közös érdeke, hogy az élelmiszervásárlás-, és tárolás területén egy jóval tudatosabb generáció nőjön fel.

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat