NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Ökumenikus Segélyszervezet
Budapest
A történet hangban
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Tisztább kép a drogokról
Feltérképezik a pszichoaktív szerek terjedési útvonalát
Justice

A pszichoaktív szerekről még mindig keveset tudunk, a témában mélyreható kutatás sem indult. Ezért is nagyon fontos kezdeményezés a Tisztább kép projekt, amelynek lényege a hazai és nemzetközi szintű információgyűjtés és -osztás a dizájnerdrogok fogyasztási trendjeiről. A Justice Programon keresztül a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 384 843 eurót nyert a projekt megvalósítására. A szervezet budafoki központjában Frank Katalin projektkoordinátort és Figeczki Tamás szakmai vezetőt kérdeztük.

A januári törökszentmiklósi tragédia áldozatai egy újfajta pszichoaktív szert vettek be, aminek hatására eszméletlen állapotba kerültek. Az eset azért is kapott nagy sajtóvisszhangot, mert a fogyasztók között állapotos kismamák is voltak. Sajnos dizájnerdrog-fogyasztásban élen járunk, Kelet-Közép-Európa elszegényedő régióiban ma már sokan az alkohol helyett is inkább a drogot választják. De mégis hogyan jutottunk idáig?

A dizájnerdrogok gyors elterjedésének és „népszerűségének” két fő oka, hogy olcsók és legálisan beszerezhetők. A szereket bárhonnan, akár Kínából is megrendelhetik, de sokan helyben készítik el őket, így nincs sem szállítási, sem kockázati költség. A vonzó árat a kevésbé tehetős rétegek, a hátrányos helyzetűek vagy akár az iskoláskorúak is képesek megfizetni. Ezeket a szintetikus vegyületeket úgy kísérletezik ki és állítják elő, hogy hivatalosan ne minősüljenek kábítószernek, de hatásukban a valódi drogokra hasonlítsanak. Összetételüket folyamatosan variálják: egy drog több néven is futhat és különböző összetételű szereknek lehet ugyanaz a megnevezése. Éppen emiatt a drogokat szinte lehetetlen beazonosítani, a fogyasztók legtöbbször nem tudják, mit szednek be, a hatóságok pedig tehetetlenek.

Ökumenikus Segélyszervezet
Ezeket a szintetikus vegyületeket úgy kísérletezik ki és állítják elő, hogy hivatalosan ne minősüljenek kábítószernek

– Az EU-ban eddig a korai jelzőrendszer módszerét használták a dizájnerdrogok felkutatására. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok minden megjelenő új pszichoaktív anyagról mihamarabb minden információt eljuttatnak valamennyi tagállamba. Ez leggyakrabban úgy történik, hogy a rendőrség lefoglal egy gyanúsnak tűnő anyagot, amelyet laboratóriumi körülmények között bevizsgáltat, és ellenőrzi, hogy tiltólistás-e a szer. Amennyiben az anyag nem szerepel a listán, de megállapítható, hogy pszichoaktív hatású, akkor a jelzőrendszeren keresztül a tagországok is megkapják erről a tájékoztatást. Az analizálás és a tiltólistára helyezés hosszú folyamata alatt azonban több tucat újabb, hasonló kábítószert dobnak legálisan a piacra – segít megérteni a jelenlegi gyakorlatot Figeczki Tamás szakértő, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet debreceni központvezetője. 

Ökumenikus SegélyszervezetFrank Katalin projektvezető és Figeczki Tamás szakértő a szervezet budafoki központjában

Az Ökumenikus Segélyszervezet irányításával a korai jelzőrendszerrel párhuzamosanegy másik metódust fejlesztenek, melynek lényege, hogy az intravénás szerhasználat után fogyasztói oldalról gyűjtik be és elemzik az eszközökön (fecskendőkön, tűkön, stb), talált pszichotróp anyagok maradványait. Ez a Tisztább kép (Breaking the drug cycle) projekt alapötlete. 

– Először begyűjtjük a droghulladékot a tűcserepontokról vagy terepről (havonta 1750 mintát), majd laboratóriumba szállítjuk, ahol a labor munkatársai elvégzik a teljes vizsgálatot. A vizsgálatok eredményeként láthatóvá válik, hogy az intravénás szerhasználók milyen összetételű szereket használnak. Egy éve kezdtük, a program felénél járunk jelenleg, de a puszta kutatási eredményeknél jóval több hozama volt már eddig is a programnak – mondja a projekt vezetője, Frank Katalin. – Világossá vált előttünk, hogy a pszichoaktív szerek analizálásán kívül milyen fontos az információszerzés is. Több szakmai workshopot tartottunk már a projekt keretében; az egyiket Szolnokon, ahol a fiatalok dizájnerdrog- fogyasztásával foglalkoztunk és próbáltuk megszólaltatni az érintetteket, iskolákat, nevelőotthonokat, a rehabilitációs központot és más intézményeket. A szervezés alatt rádöbbentünk, hogy iskolai oldalról nem nagyon van kit megszólaltatni, mert nem igazán foglalkoznak a kérdéssel – teszi hozzá.

<
>

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a második kutatási évben már arra is koncentráltak, hogy minél többet megtudjanak a pszichoaktív anyagok hatásmechanizmusáról, ezáltal hatékonyan segítsék az érintett szakemberek munkavégzését. Ebben a folyamatban nagy segítség a kérdőíves rendszer is: a kitöltött tesztekből kiderül, hogy az egyes szereknek milyen hatásuk és mellékhatásuk van, valamint, hogy mióta használják őket. A program fontos célja a kapcsolatépítés, ezért külföldi partnerszervezeteket is bevontak a munkafolyamatba. 

Ökumenikus SegélyszervezetHosszú távú cél a dizájnerdrogok terjedési útvonalának feltérképezése

– A két romániai és a szerb szervezet megfigyeli, hogy mi Magyarországon hogyan végezzük a munkánkat, a tapasztalataikat beépítik a hazájukban végzett munkafolyamatba, az eredményeket pedig a tagok megosztják egymással. Hosszú távon azt szeretnénk, hogy európai szinten hatékonyan tudjuk figyelni a dizájnerdrogok terjedésének útvonalát, megjelenési helyeit és a partnerszervezetek között életben tartsuk a szakmai diskurzust – összegzi a projekt hosszú távú célját Frank Katalin. 

Figeczki Tamás szerint ugyan a projekt önmagában nem képes, és nem is hivatott arra, hogy közvetlenül visszaszorítsa a drogfogyasztók számát, ám a tudástár, a tapasztalat- és információcsere, valamint a nemzetközi összefogás hatalmas lépést jelent majd a dizájnerdrogok körüli káosz felszámolásában.

Erasmus+
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Képzési program kialakítása az intézmény férőhely kiváltási folyamatot irányító vezetők részére
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
LIFE
Lépre csalt kártevők
Okostelefonnal a rovarok ellen
MTA Insectlife
Budapest
Horizon 2020
Hitelesfelhőkben a jövő
Szoftver a dokumentumok hitelességéért és az ügymenetek biztonságáért
Intersoft
Budapest
Horizon 2020
A fájdalommentes diagnosztikáért
Élettudományi kutatás Raman-szórással
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont
Budapest
Justice
A gyerekek nyelvén
IDEA: a gyermekek részvételének támogatása az őket érintő döntések meghozatalában
Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar
Horizon 2020
Az adat életet menthet
Az Egészségügyi Menedzserképző Központ is részt vett az egyik legnagyobb szabású egészségügyi big data projektben
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat