NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Országos Kriminológiai Intézet
Budapest
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Pillanatkép a félelemérzetről
Áldozattá válás, bűnözéstől való aggodalom, szociális sérülékenység Európa nagyvárosaiban
Horizon 2020

A bűnözéstől való félelem aspektusait vizsgálta az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) abban a projektben, amely a Barcelonai Egyetem irányításával európai nagyvárosok marginalizálódott területein folyt az elmúlt két évben. A konzorciumi tagok a Horizon 2020 támogatta, MARGIN elnevezésű kutatásban a biztonság- és félelemérzet problematikáját járták körül az áldozattá válás, a bűnözéstől való aggodalom, a szociális sérülékenység és a környezet hatásán keresztül. Dr. Barabás Tündével, az OKRI osztályvezetőjével, a MARGIN hazai szakmai irányítójával beszélgettünk.

– A projektben azt vizsgáltuk, az emberek bűnözéssel kapcsolatos bizonytalanság- vagy félelemérzete mennyire megalapozott. Kíváncsiak voltunk arra, hogy amitől az emberek tartanak, annak vajon valós oka van-e. Azt elemeztük, az egyes lakóhelyeken élő emberek mitől félnek és mitől nem. A kutatás lényege röviden és tömören a biztonság-bizonytalanságérzet körbejárása volt, de felmértük azt is, hogy miként lehet segíteni az egyes embereknek abban, hogy legyőzhessék a mindennapos félelemérzetüket – kezdi beszélgetésünket dr. Barabás Tünde, a projekt szakmai irányítója.
A barcelonai irányítású MARGIN-projektben a konzorciumi tagok Európa nagyvárosainak bűnözés szempontjából marginalizálódott területeit vették górcső alá. A bűnözés szempontjából terhelt városrészekben vizsgálták az érintettek félelemérzetét.

Ehhez azonban ismerni kell az úgy nevezett viktimizációs, azaz áldozattá válási paradoxont, amelynek lényege, hogy nem azok és nem attól félnek a leginkább, akiknek és amitől ténylegesen kellene. Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy veszélyes környékeken élő emberek kevésbé félnek, mint azok, akik a bűnözési statisztikák szerint jóval kevésbé érintett helyeken élnek, ebből következik sokszor az is, hogy ott védekeznek sokkal erősebben a bűnözés ellen, ahol az kevésbé indokolt.

– Az éves bűnügyi adatok alapján beazonosítottunk két budapesti helyszínt a projekt számára, az egyik az elhíresült Hős utca és környéke volt a Hungária körút mellett, a másik a Rózsadomb alja, a budai Országút városrész, ahol bizonyos vagyon elleni bűncselekmények sokkal nagyobb arányban fordulnak elő, mint máshol – mondja dr. Barabás Tünde. – A projekt célja volt, hogy feltérképezzük, milyen problémák vetődnek fel helyben, és a rendőrség ezekre milyen válaszokat tudna adni, és mi, a projekt tagjai milyen új megoldásokat találhatunk a kialakult helyzetre. Úgy kell elképzelni a MARGIN-projektet, mintha egy pillanatképet készítettünk volna ezekről a helyszínekről – magyarázza a szakmai irányító. A projekt eredményeként pedig javaslatokat tettünk – különösen a többiek jó gyakorlata alapján – a félelemérzet csökkentésére és a biztonság fokozására. A MARGIN tehát egyfajta tapasztalatcsere is volt.

Országos Kriminológiai Intézet
Dr. Barabás Tünde: „A kutatás lényege röviden és tömören a biztonság-bizonytalanságérzet körbejárása volt”

Az OKRI kutatói mellett spanyol, olasz, angol és francia kutatók vettek részt a projektben, amely a biztonságérzet négy területét vizsgálta: egyrészt az objektív dimenzióját (az áldozattá válást), másrészt a szubjektív dimenzióját (a bűnözéstől való félelmet), harmadrészt a társadalmi-gazdasági dimenzióját (a szociális sérülékenységet), negyedrészt a társadalmi-földrajzi dimenzióját (a környék hatását). – Tudnunk kell a legrettegettebb környékekről is, hogy ott nemcsak bűnözők élnek, hanem a bűnözők mellett a bűnözői életmód áldozatai is. Vegyük például a Hős utcát: akik ott laknak, mert anyagi értelemben nincs lehetőségük továbblépni, azok egyszerűen beleragadnak ebbe a helyzetbe. Kilátástalanná válik az is, hogy onnan kikerüljenek, másrészt ettől ők napról napra nagyobb eséllyel válnak áldozatokká. Egy olyan utcában, ahol drogot terítenek, gyerekeket nevelni komoly kihívás, tehát ez a példa is szemlélteti, hogy számunkra nemcsak a bűnözés a kérdés, hanem az áldozattá válás is – magyarázza a projekt hazai irányítója.

A kutatás az aktuális bűnözési trendek, illetve az országonkénti áldozattá válási kérdőívek adatainak elemzésére is kiterjedt. Mint azt dr. Barabás Tünde elmondja, a projekt alapeleme volt az állampolgárok bevonása a biztonsággal kapcsolatos kutatásba, hiszen ők maguk az információ első számú forrásai, emellett segíthetnek megérteni az áldozattá válás és a biztonságérzet meghatározó tényezőit, és velük együttműködésben lehet a bűnözéstől való félelem csökkentésére irányuló jó gyakorlatokat kipróbálni.

A projektet 2017 áprilisában egy Budapesten tartott konferencia zárta, amelyen az előadások és beszélgetések célja a biztonsági problémák felismerésével és kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatok, illetve a biztonságérzet növelésére irányuló megoldások megosztása volt.

Horizon 2020
Tapintva látás
Forradalmi nyomtatási eljárás vakok és gyengén látók számára
Central European Research Centre
Budapest
Horizon 2020
Előrelépés
Motoros járógép az egyenes testtartásért és a folyamatos járásért
Walkable Future
Debrecen
Horizon 2020
Versenyfutás az idővel
A stroke nemzetközi, multicentrikus vizsgálata
Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika
Debrecen
Horizon 2020
Magyar sikertörténet a gyógyszerkutatásban
Az ULTIMATE-projekttel második fázisban is nyert a budapesti mcule.com kft.
mcule.com Kft
Budapest
Horizon 2020
Időben a cukorbetegség ellen
Iskolai felkészítés a diabétesz megelőzésére
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Debrecen
Horizon 2020
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Small Bodies Near and Far: ismeretanyagbővítés a Naprendszerben keringő kiségitestekről
MTA CSFK Csillagászati Intézet

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat