NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
ReMat Zrt.

A történet mesében
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Magyar példa a fóliahulladék-feldolgozásra
LIFE RECYPACK-projekt: példát mutatnak a valenciaiaknak a tiszaújvárosiak
LIFE

Globális problémára hívja fel a figyelmet a LIFE RECYPACK-projekt. A LIFE-program által finanszírozott konzorciumot spanyolok hívták életre; a céljuk az, hogy a Valencia térségében még megoldatlan szelektív hulladékgyűjtésre megnyugtató megoldást találjanak. Ebben mutat példát a magyar ReMat Zrt. a projektben: a cég 20 éve foglalkozik fólia típusú hulladék regranulálásával. 

– A kiindulópont az volt, hogy Spanyolország déli részén még mindig nem megoldott a szelektív hulladékgyűjtés. Valencia térségében most próbálnak létrehozni egy olyan begyűjtő hálózatot, amely egyrészt a bevásárlóközpontok, másrészt a kisebb-nagyobb települések hulladékkezelésére kínál összehangolt megoldást – mondja Kocsánné Olasz Andrea, a tiszaújvárosi ReMat Zrt. általános igazgatója, a LIFE RECYPACK magyarországi kapcsolattartója.

A projektet koordináló spanyol AIMPLAS célja nemcsak a szelektív gyűjtés megoldása, hanem a hulladékhasznosítás lehetőségeinek feltárása is. Így jött képbe a magyarországi ReMat Zrt., amely több mint 20 éve foglalkozik fólia (polietilén) típusú – ipari és lakossági eredetű – hulladék hasznosításával. A ReMat a TDK egykori hulladékhasznosítójából nőtte ki magát, és vált az elmúlt két évtizedben a polietilén típusú műanyaghulladék-felhasználás specialistájává. A hazai hulladékbegyűjtőkkel kialakított kapcsolatnak köszönhetően a ReMat üzemeibe érkeznek azok a fóliabálák, amelyből havi szinten ezerötszáz tonna regranulátumot készítenek. Kis mennyiségben polipropilén regranulátumot is létrehoznak, amely tiszta technológiai hulladékból készül.

A ReMat az elérhető legmodernebb technológiával dolgozik, elsősorban Tiszaújvárosban és Rakamazon. A cég komoly tapasztalatára számítanak a LIFE Recypack-projektben úgy, hogy a spanyolok által a projekt pilotjaként összegyűjtött, egy kamionnyi fóliahulladékot Magyarországon dolgozzák fel. A tiszaújvárosiak ipari méretű „regranulálással” foglalkoznak, így tehát a spanyol fóliahulladékot is regranulátummá alakítják át, hogy abból késztermékként várhatóan szemeteszsák készülhessen. A feleslegessé vált fóliahulladék így hasznos funkciót betöltve tér vissza a gazdaságba.

<
>

– Mi leszünk tehát azok, akik ipari szinten szavatolják, hogy a szelektív módon begyűjtött hulladék – esetünkben fóliahulladék – jól feldolgozható, és abból praktikus, célszerű termékek készíthetők. A szemeteszsák csak egy szemléltető példa természetesen, hiszen az építőipari fóliától az agrofóliáig rendkívül szerteágazóak a felhasználási területek, amelyeken a regranulátumunkat alkalmazni lehet. Bízunk abban, hogy a példánk nemcsak Spanyolországban, hanem más uniós tagállamokban is segít erősíteni ezt a fajta hozzáállást, bevezetni a szelektív gyűjtést és hasznosítást. Ugyanis ez a kérdés még rengeteg térségben megoldatlan. Általános probléma, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy az ilyen típusú szelektív hulladék tulajdonképpen érték – magyarázza Kocsánné Olasz Andrea.

LIFE
Környezetvédő hadgyakorlatok
A kisalföldi meszes homokpuszta katonai területeinek helyreállítása
HM Védelemgazdasági Hivatal – Győrszentiván
Győrszentiván
LIFE
Célzott természetvédelem a lőtéren
Honvédségi használatban álló területrekonstrukció a Keleti-Bakonyban
HM Védelemgazdasági Hivatal – Veszprém
Budapest
LIFE
A sikeres LIFE-projektekért
Emelkedőben a magyar környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai pályázatok
NFM-MFK-FM
Budapest
LIFE
Szakmai diskurzus az erdőkezelésről
A magyarországi Natura 2000 területek védelmének elősegítése és összehangolása
WWF Magyarország Natura 2000
Budapest
LIFE
Legelésre fel!
A hortobágyi legelőtavak ökológiai állapotának javítása
Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.
Hortobágy
LIFE
Önkéntesekkel a tisztább Dunáért
LIFE VisPO: szemléletformálás és evezős folyótisztítási akció az ERI Hungary projektjében
ERI Hungary
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat