NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Fiatal Gazdák Szövetsége
Budapest
Történetek
iSave Informatika Kft.
Atractor Kft.
Edunet
Kispest Sport Egyesület
MOME
mcule.com Kft
Megéri helyben maradni
Uniós forrásból támogatott képzés faluálmodóknak
Erasmus+

Egy falu, amely még nincs, de lehetne. A Fiatal Gazdák Szövetsége (AGRYA) partnereivel együttműködve olyan programot dolgozott ki, amelyben egy jól működő faluközösség megalkotásán dolgoznak a résztvevők. A Virtuális Falu Program már harmadik éve tart, a 18-30 év közötti fiatalok munkáját az Európai Bizottság Erasmus + Programja ezúttal 43.890 euró brüsszeli forrással támogatta.

 

Hogyan lehet megtartó faluközösséget építeni először tervekben, aztán a valóságban? Miként lehet felkészülni egy-egy faluban betöltendő szerepre? Ki lehet polgármester, vagy sikeres helyi vállalkozó virtuálisan és a valóságban? Milyen készségek szükségesek az egyes szerepekhez?

Ilyen kérdésekre kereste a választ a 2012-2014 között lezajlott Virtuális Falu Program harminc fiatal résztvevője, akik ingyenesen vehettek részt a Fiatal Gazdák Szövetsége (AGRYA) által vezetett, közvetlen brüsszeli támogatásból megvalósult képzésen. Nem csak összetartó közösség vált belőlük, de azóta egy polgármester és öt önkormányzati képviselő is kikerült közülük. A projekt folytatására 2015-ben is nyert forrást a szervezet, így 2015. tavaszától Virtuális Falu 1+1 néven zajlanak jelenleg is a képzések. A munkát ezúttal mentorok is segítik.

AGRYA: Virtuális Falu Program

– Köztudott, hogy hosszú évek óta tart a fiatal korosztály elvándorlása a magyar falvakból. Sokan mennek külföldre dolgozni, de szívesebben maradnának, ha megtalálnák helyben a boldogulásukat. Azért alkottuk meg ezt a projektet, hogy a helyben boldogulás módjára segítsük rávezetni a résztvevőket közösségépítő munkával, képzéssel. A programban a résztvevők modellezik egy falu működését – foglalja össze a Virtuális Falu Program elindításának okát Dr. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke, projektvezető. Hozzáteszi: – Hiszünk abban, hogy az elvándorlás csökkenthető, a fiatalok helyi aktivitása növelhető, ha sikerül a gyökereiket megerősíteni.

A gyökerek megerősítésének egyik módja a koncepció szerint a fiatal korosztály tudatosságának, tájékozottságának javítása, aktivitásának növelése. – Mivel a résztvevők az első képzés folyamán mind a közösen megalkotott virtuális falu, Tószőlős lakóivá váltak, annak problémáin keresztül – a kapcsolódó képzés segítségével – jobban meg tudták érteni saját településük működését. Így közvetlenül hasznosítani tudták a megszerzett készségeket. Nagyon fontos, hogy a fiatalok megértsék és magukénak érezzék saját településük közügyeit, mert csak akkor tudnak igazán hatékonyan cselekedni körülményeik javításának érdekében – fűzi hozzá a projekt koordinátora, László Anita.

AGRYA: Virtuális falu programDr. Mikula Lajos és László Anita, a Virtuális Falu Program felelősei

A programban az önkormányzatiság, a demokratikus részvétel, a közösség- és vállakozásfejlesztés, a falusi élet fellendítése és szociális kérdések egyaránt előkerülnek. Az egymásra épülő modulokból álló képzési programban polgármesterek, képviselők beszélnek saját közösségükről, majd a fiataloknak kutatási programokat kell kivitelezniük, amelynek részeként például saját polgármesterükhöz is be kell kopogtatniuk és interjút kell kérniük. – Az előző turnus tapasztalata, hogy felfigyeltek ezekre a fiatalokra és aktívabban bevonták őket később falujuk életébe – magyarázza Dr. Mikula Lajos.

A tavaly végzett faluálmodók már megtanulták, hogyan kapcsolódik össze az önkormányzat a vállalkozói szektorral a falu fejlesztése érdekében, hogyan kapcsolódnak a civil szervezetek az önkormányzathoz, hogyan működik jól egy egyesület. Egyáltalán, mit jelent az önkormányzati működés.

A jelenleg is zajló képzés végére újabb tagokkal bővülhet az aktív vidéki ifjúsági közösségekből álló hálózat. Képzett tagjait, és a mögöttük álló civil kezdeményezéseket már nem fogja felkészületlenül érni, hogyan is érdemes a hamarosan megnyíló, civil szervezetek számára is elérhető uniós forrásokra saját közösségük javára pályázni.

Europe for Citizens
Fiatalok a roma integrációért
Önkéntes program a párbeszéd elősegítésére
RGDTS Nonprofit Kft.
Budapest
Erasmus+
Veszprémiek a vendéglátás jó híréért
Sikeres pályázóként a SÉF iskola külföldi gyakorlatra küldheti a diákjait
SÉF Szakképző Iskola
Veszprém
Erasmus+
Sportos kapcsolatépítés
Egerben nemcsak csobban, pattog is a labda
Kreateam Egyesület
Eger
Justice
A gyerekek nyelvén
IDEA: a gyermekek részvételének támogatása az őket érintő döntések meghozatalában
Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar
Creative Europe
Egy nyelvet beszélnek
A múlt sérelmei helyett a jövő lehetőségei a kecskeméti zenei találkozón
Európa Jövője Egyesület
Kecskemét
Erasmus+
Felívelőben a magyar strandröplaba
Az európai válogatottakkal épít kapcsolatokat első nyertes Erasmus+-projektjében a Kispest SE szakosztálya
Kispest Sport Egyesület
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat