NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Fiatal Gazdák Szövetsége
Budapest
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Megéri helyben maradni
Uniós forrásból támogatott képzés faluálmodóknak
Erasmus+

Egy falu, amely még nincs, de lehetne. A Fiatal Gazdák Szövetsége (AGRYA) partnereivel együttműködve olyan programot dolgozott ki, amelyben egy jól működő faluközösség megalkotásán dolgoznak a résztvevők. A Virtuális Falu Program már harmadik éve tart, a 18-30 év közötti fiatalok munkáját az Európai Bizottság Erasmus + Programja ezúttal 43.890 euró brüsszeli forrással támogatta.

 

Hogyan lehet megtartó faluközösséget építeni először tervekben, aztán a valóságban? Miként lehet felkészülni egy-egy faluban betöltendő szerepre? Ki lehet polgármester, vagy sikeres helyi vállalkozó virtuálisan és a valóságban? Milyen készségek szükségesek az egyes szerepekhez?

Ilyen kérdésekre kereste a választ a 2012-2014 között lezajlott Virtuális Falu Program harminc fiatal résztvevője, akik ingyenesen vehettek részt a Fiatal Gazdák Szövetsége (AGRYA) által vezetett, közvetlen brüsszeli támogatásból megvalósult képzésen. Nem csak összetartó közösség vált belőlük, de azóta egy polgármester és öt önkormányzati képviselő is kikerült közülük. A projekt folytatására 2015-ben is nyert forrást a szervezet, így 2015. tavaszától Virtuális Falu 1+1 néven zajlanak jelenleg is a képzések. A munkát ezúttal mentorok is segítik.

AGRYA: Virtuális Falu Program

– Köztudott, hogy hosszú évek óta tart a fiatal korosztály elvándorlása a magyar falvakból. Sokan mennek külföldre dolgozni, de szívesebben maradnának, ha megtalálnák helyben a boldogulásukat. Azért alkottuk meg ezt a projektet, hogy a helyben boldogulás módjára segítsük rávezetni a résztvevőket közösségépítő munkával, képzéssel. A programban a résztvevők modellezik egy falu működését – foglalja össze a Virtuális Falu Program elindításának okát Dr. Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke, projektvezető. Hozzáteszi: – Hiszünk abban, hogy az elvándorlás csökkenthető, a fiatalok helyi aktivitása növelhető, ha sikerül a gyökereiket megerősíteni.

A gyökerek megerősítésének egyik módja a koncepció szerint a fiatal korosztály tudatosságának, tájékozottságának javítása, aktivitásának növelése. – Mivel a résztvevők az első képzés folyamán mind a közösen megalkotott virtuális falu, Tószőlős lakóivá váltak, annak problémáin keresztül – a kapcsolódó képzés segítségével – jobban meg tudták érteni saját településük működését. Így közvetlenül hasznosítani tudták a megszerzett készségeket. Nagyon fontos, hogy a fiatalok megértsék és magukénak érezzék saját településük közügyeit, mert csak akkor tudnak igazán hatékonyan cselekedni körülményeik javításának érdekében – fűzi hozzá a projekt koordinátora, László Anita.

AGRYA: Virtuális falu programDr. Mikula Lajos és László Anita, a Virtuális Falu Program felelősei

A programban az önkormányzatiság, a demokratikus részvétel, a közösség- és vállakozásfejlesztés, a falusi élet fellendítése és szociális kérdések egyaránt előkerülnek. Az egymásra épülő modulokból álló képzési programban polgármesterek, képviselők beszélnek saját közösségükről, majd a fiataloknak kutatási programokat kell kivitelezniük, amelynek részeként például saját polgármesterükhöz is be kell kopogtatniuk és interjút kell kérniük. – Az előző turnus tapasztalata, hogy felfigyeltek ezekre a fiatalokra és aktívabban bevonták őket később falujuk életébe – magyarázza Dr. Mikula Lajos.

A tavaly végzett faluálmodók már megtanulták, hogyan kapcsolódik össze az önkormányzat a vállalkozói szektorral a falu fejlesztése érdekében, hogyan kapcsolódnak a civil szervezetek az önkormányzathoz, hogyan működik jól egy egyesület. Egyáltalán, mit jelent az önkormányzati működés.

A jelenleg is zajló képzés végére újabb tagokkal bővülhet az aktív vidéki ifjúsági közösségekből álló hálózat. Képzett tagjait, és a mögöttük álló civil kezdeményezéseket már nem fogja felkészületlenül érni, hogyan is érdemes a hamarosan megnyíló, civil szervezetek számára is elérhető uniós forrásokra saját közösségük javára pályázni.

Erasmus+
Történetmeséléssel az önkép fejlesztéséért
Az Anthropolis Erasmus+ projektjei a tehetséggondozást és a személyiségfejlődést segítik
Anthropolis Egyesület
Budapest
Creative Europe
Nívós klubok ha összefognak
Még több zenei tehetség juthat külföldi szerepléshez
A38 - Liveurope
Budapest
Creative Europe
Egy nyelvet beszélnek
A múlt sérelmei helyett a jövő lehetőségei a kecskeméti zenei találkozón
Európa Jövője Egyesület
Kecskemét
Justice
Bántalomra oltalom
Képzés a visszaéléseknek kitett gyermekek megsegítéséért
MDAC
Budapest
Erasmus+
Zöldséget a közösből
Projekt a közösségi mezőgazdálkodás terjesztésére
Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Budapest
Erasmus+
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Sikeres a Magyar Máltai Szeretetszolgálat EVS programja
Európai Önkéntes Szolgálat
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat