NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Walkable Future
Debrecen
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Előrelépés
Motoros járógép az egyenes testtartásért és a folyamatos járásért
Horizon 2020

A világon az elsők között alsóvégtagi gyengeségben szenvedő gyerekek számára fejleszt motoros járógépet a Walkable Future Kft. Az eszközzel a betegek megtapasztalhatják a járás élményét, és teljesebb életet élhetnek. Az innovációért a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült. Dr. Nagy Adél projektkoordinátorral a budapesti Bethesda Gyermekkórház parkjában beszélgettünk.

Évente körülbelül húszezer gyermeket érint a cerebralis paresis (CP) nevű betegség Magyarországon és világszerte. A rendellenesség leginkább magzati korban, ritkábban születés alatt vagy két éves kor előtt alakul ki. Az agykárosodás miatt mozgáskorlátozottság (alsó-felső végtagok meggyengülése, az izmok túlzott feszessége, a végtagok deformálódása), de akár érzékszervi vagy kognitív érintettség is kialakulhat. A betegség nem gyógyítható, azonban a tünetek életminőséget rontó hatása csökkenthető. Minél korábban ismerik fel a betegséget, annál nagyobb esély van egy teljesebb élet kialakítására.

A tizenhat éves András is „CP-s”, ám ma már teljesebb értékű életet élhet, gimnáziumba járhat, többet mozoghat. Mindezt szülei kitartásának köszönheti, akik eltökélték, hogy lehetővé teszik a járás élményének megtapasztalását fiúk számára. Az édesapa egy személyre szabott, térdnél motorosan meghajtott járógépet tervezett és készítetett Andrásnak, majd az eszközt évről évre továbbfejlesztették. A sikersztori 2015-ben a Walkable Future Kft. megalapításával folytatódott, amit azért hoztak létre, hogy egy Európai Uniós pályázatot beadhassanak. Szűk egy hónapra rá a cég már egy nyertes Horizon 2020 pályázatot tudhatott magáénak. A siker nem jöhetett volna létre egy jól együttműködő csapat nélkül, aminek irányítója az ötletgazda édesapa volt. A fejlesztés és a pályázat megvalósításában mérnökök, egy ortetikus szakember, orvosok és egy pályázati koordinátor cég vett részt.

<
>

– Információ- és kommunikációtechnológia témában adtuk be a pályázatot azzal a céllal, hogy megtegyük az első lépést ahhoz, hogy az eszközt tovább fejlesszük és piacra vihessük – mondja Dr. Nagy Adél, a Walkable Future projekt koordinátora. Az egyébként mozgásszervi rehabilitáció területén dolgozó és kutató orvos hozzáteszi: a világon ez az első olyan aktív ortézis, ami cerebralis parezissel élő gyermekeknek készült. Alkalmas arra, hogy járjon vele a páciens, valamint felállást, leülést, fordulást, guggolást is lehet vele gyakorolni. Ezen felül a gép lehetővé teszi a lábak párhuzamos és ellentétes ütemű kinyújtását is, ami segítség a gyógytorna előtt bemelegítésnél. Úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos ortézist, aminek a térdízületére egy motort erősítenek (ettől „aktív ortézis”); ennek segítségével a beteg képes egyenes tartásban állni. Maga az eszköz könnyű súlyú, hordozható, irányítása egyszerű. Hálózatról és akkumulátorral is működik, feltöltés után 1,5-2 órát lehet használni.

Walkable Future
Dr. Nagy Adél: A világon ez az első olyan aktív ortézis, ami cerebralis parezissel élő gyermekeknek készült

Mint azt Dr. Nagy Adél elmondja, a pályázati forrásból egy kutatást kellett elvégezniük, amely alapján feltérképezték, hogy pontosan mekkora igény is van a járógépre az EU-n belül. A kérdőíves felmérést néhány uniós országban orvosokkal végezték és interjúkat készítettek beteg gyermekes szülőkkel. A visszaérkezett kérdőívek alapján egyértelműen pozitív volt a visszajelzés. Az is kiderült, hogy bár az érdeklődés nagy, a terméket anyagi okokból nehéz piacra vinni Magyarországon; mégsem tántorítja el a csapatot ennek kivitelezésétől, legutóbb az OEP általi befogadás feltételeit vizsgálták meg.

A cég nem áll meg a legújabb, negyedik prototípusnál; céljuk, hogy a járógépet még könnyebbé, korszerűbbé, biztonságosabbá tegyék. A jelen technikai lehetőségek mellett terápiás célokra tudják alkalmazni, hosszú távon viszont a beteg mindennapi tevékenységeit is szeretnék megkönnyíteni az eszköz segítségével. A mérnöki fejlesztések befejezése csak hetek kérdése, és a szoftverfrissítések is hamarosan befejeződnek. Az eszköz a fejlesztés és az engedélyeztetés után lesz forgalomba hozható, egyelőre még nem árusítják.

Walkable Future
A projekt koordinátora főállásban kutató orvos, a mozgásszervi rehabilitáció területén dolgozik

A projektvezető hozzáteszi: a programidőszak 2016 májusában zárul, de ez nem jelenti azt, hogy vége a Walkable Future projektnek. Az ortézis fejlesztésére további forrásokat fognak keresni, vagy újra pályáznak ebben a programban – ezúttal más partnerekkel együtt – a kutatás véglegesítésére.

 

Horizon 2020
Tapintva látás
Forradalmi nyomtatási eljárás vakok és gyengén látók számára
Central European Research Centre
Budapest
Horizon 2020
Adattovábbítás felsőfokon
Nagyfelbontású képátvitel tömörítés és késleltetés nélkül
Lightware Kft.
Budapest
Horizon 2020
Magyar sikertörténet a gyógyszerkutatásban
Az ULTIMATE-projekttel második fázisban is nyert a budapesti mcule.com kft.
mcule.com Kft
Budapest
Horizon 2020
Szektorközi kapcsolatépítés
Értékteremtés a mezőgazdasági és erdészeti szektorban
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
Horizon 2020
Időben a cukorbetegség ellen
Iskolai felkészítés a diabétesz megelőzésére
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Debrecen
Horizon 2020
Új módszerek a baromfi génmegőrzésben
IMAGE: uniós finanszírozású, globális projekt a génbanki infrastruktúra modernizálásáért
Haszonállat-génmegőrzési Központ
Gödöllő

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat