NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
CineFest
Miskolc
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Nem először pályáztak sikerrel a fesztiválgazdák
Creative Europe

Többek között európai filmek népszerűsítését, és az ebben szerepet vállaló filmfesztiválokat támogatja a Creative Europe Program Media alprogramja. A Közép-Európa egyik legrangosabb filmes eseményeként számon tartott Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői nem először pályáztak sikerrel a támogatásra. A háttérről Bíró Tibor fesztiváligazgatót kérdeztük.

 

Évente több mint tízezer látogató, teltházas vetítések, tabudöntögető premierfilmek, filmszakmai nyüzsgés. Az ország vezető filmfesztiválja, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az elmúlt tizenkét évben jól bejáratott branddé érett, erős alapokkal. Kis túlzással Miskolc nélkül ugyanis nincs hollywoodi álomgyár; a 20th Century-Foxot alapító William Fox a közeli Tolcsván, a Paramountot létrehozó Adolph Zukor Ricsén, az Oscar-díjas író-rendező, Scorsese, Coppola és Spielberg mestere, Emeric Pressburger pedig Miskolcon született.

CineFest
Teltházas vetítések, tabudöntögető premierfilmek, filmszakmai nyüzsgés

Az első bő évtizedben a szervezők elérték, hogy második körré lépjen elő Miskolc a térségben a nagy fesztiválokat követően: nem ritka, hogy egy-egy programba kerülő film már szerepelt, esetleg díjat is kapott korábbi A-kategóriás seregszemléken. Vannak, akik már Karlovy Vary-val egy lapon tartják számon a CineFestet, és egy ideje már nem csak a hazai filmszakma látja a fesztiválban rejlő kulturális tőkét, a még mindig kiaknázatlan lehetőségeket.

Az Európai Unió moziknak és az audiovizuális ágazatnak szóló alprogramja a filmes események közül egyedül a CineFest-et támogatja Magyarországon évek óta, a szervezők a szeptember közepén zajlott tizenkettedik fesztivál megrendezéséhez az idén 35.000 eurót nyertek. A támogatás alapvető feltételeként vállalták, hogy nyolcvan százalékban európai filmes alkotásokat mutatnak be a programban, emellett az idén nagy hangsúlyt fektettek a klasszikus westernfilmekre, az osztrák és cseh filmes örökség ápolására, illetve a kínai filmművészet bemutatására is. A díszvendég is az európai mozi élő legendái közül került ki: Claudia Cardinale 2015 szeptemberében vette át a fesztivál életműdíját a miskolci Művészetek Házában.

CineFest
Claudia Cardinale 2015. szeptemberében vette át a fesztivál életműdíját a miskolci Művészetek Házában

– A fesztivál elmúlt tíz évében többször is pályáztunk támogatásra és többször is nyertünk nagyságrendileg tízezer euró forrást. Büszke vagyok arra, hogy a megújult feltételrendszer mellett is sikeresek tudtunk lenni – mondja Bíró Tibor fesztiváligazgató, aki a 2014-es Berlinale szakmai programján is részt vett, hogy naprakész információhoz jusson egy eredményes pályázathoz. – Úgy gondolom, hogy a benyújtott pályázat sikeréhez az előző évek tapasztalatai, referenciái is nagyban hozzájárultak. A pályázat megvalósítása során többször egyeztettünk a koordinátorral, hogy az elvárásokat mindenben teljesíteni tudjuk - teszi hozzá Bíró Tibor.

CineFest
Bíró Tibor fesztiváligazgató: a pályázat sikeréhez az előző évek referenciái is nagyban hozzájárultak

Az elnyert támogatás ugyan mindössze tíz százalékot tett ki a 2015-ös fesztivál költségvetésében, mégis jelentős: – A támogatás nélkül az így fedezett költségek forrását nem lehetett volna előteremteni, ugyanis ezekre a költségekekre nincs hazai, vagy más pályázati forrás. Miskolc városa is segítette a sikeres pályázást azzal, hogy biztosította a feltételként szabott ötven százalék önrészt – hangsúlyozza a fesztiváligazgató.

Miskolcon az idén szakmai napot is tartottak a fesztivál ideje alatt. Az érdeklődők több előadást is meghallgathattak a Creative Europe Program Media alprogramjáról, amely több lehetőséget is kínál filmfesztivál-szervezőknek, forgalmazóknak. Ehhez sokan talán éppen Közép-Európa egyik filmes Mekkájában, Miskolcon jutottak kulcsfontosságú információhoz.

 

LIFE
A Biodiverzitás Fővárosa
Uniós törekvés az önkormányzatok környezetvédelmi szemléletformálására
Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.
Siófok
Europe for Citizens
A kommunizmus igazi arca
A totalitárius rendszerről a 16-20 éves korosztálynak
Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Budapest
Erasmus+
Le a műanyaggal!
Győri diákok uniós projektben a nejloncsomagolás ellen
Baross Gábor Szakközépiskola
Győr
Erasmus+
Előny a hátrányból
Közösségformálás és kulturális szemléletformálás a nehéz sorsú aprófalvakban
Utca-SzAK
Budapest–Szakácsi
Erasmus+
Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Továbbképzés pedagógusok számára uniós támogatással
Egyedül nem megy!
Miskolc
Creative Europe
Igazi hősök a piros orr mögött

Gyógyító bohócdoktorok
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat