NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
R-Fire Kft.
Szendrő
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
ReMat Zrt.
Lyme Diagnostics
Gravity R&D
iSave Informatika Kft.
Atractor Kft.
Edunet
Új horizont az erdőtűzoltásban
Innovatív eszköz fejlesztése a hatékonyabb erdőtűzoltásért
Horizon 2020

A Horizon 2020 Program támogatásából, mintegy 800 000 euróból valósul meg az R-Fire Kft. erdőtűzoltást forradalmasító projektje. A magyar konzorcium koordinátorszervezetének ügyvezetője, dr. Restás Ágoston arról mesélt, milyen új oltóanyaggal és módszerrel tudnák hatékonyabbá tenni a tűzoltást – elsősorban az erdőtűz által veszélyeztetett országokban.

Korábbi interjúnkban beszámoltunk arról, milyen fontos szembesíteni az erdőjárókat az erdőtűz okozta veszélyekkel.
Magyarországon 1992 óta alkalmaznak légijárművel történő erdőtűzoltást. Jelenleg leginkább vizet használnak oltóanyagként, vagy nemzetközi szinten vas-oxiddal színezett anyagokat, úgynevezett retardánsokat. Azonban mindkét megoldásnak vannak hátrányai: a víz csak korlátozottan képes a növényzet felületén megmaradni - egy négyzetméteren kb. öt kilogramm – így annak oltási képessége is korlátozott; a mesterséges oltóanyagok pedig drágák, és nem utolsó sorban környezetszennyezők is.

Dr. Restás Ágoston tűzoltóként tapasztalatokat szerzett az erdőtűzoltás különböző módszereinek alkalmazási lehetőségeiről, több, ezzel kapcsolatos fejlesztést is vezetett, így a tűzdetektálás és tűzterjedés modellezésének témaköréből, valamint a drónok alkalmazásával kapcsolatosat is. Aztán komoly szakmai tapasztalatokkal a háta mögött rádöbbent arra: létezik hatékonyabb és olcsóbb erdőtűzoltási eljárás is, mint a víz, vagy a retardánsok alkalmazása. Innovációja Szőcs István feltaláló technikáján alapult, miszerint a tüzet vízből előállított speciális habbal is el lehet oltani.

R-Fire Kft.
A Dr. Restás Ágoston (képünkön) által vezetett projekt fő célja, hogy a habtechnika alkalmazásával a jelenleginél egy hatékonyabb és olcsóbb erdőtűzoltási rendszert fejlesszenek ki

Az ötletet 2010-ben kezdte kikísérletezni, sok pályázati forrással próbálkozott, köztük a Horizon 2020 SME Instrument Programjával is, melynek első fázisát bár nem sikerült elnyerniük, ellenben rögtön utána megkapták a második fázisra való támogatást. A 2016-2018 között zajló projekt fő célja, hogy a habtechnika alkalmazásával a jelenleginél egy hatékonyabb és olcsóbb erdőtűzoltási rendszert fejlesszenek ki.

A fejlesztés több részből tevődik össze: konzorciumi partnerként bekapcsolódik a TFEX Mérnökiroda Kft., aki a hab kikísérletezését és előállítását végzi. Dr. Restás Ágoston elmondta, hogy a habkoncentrátum víz és néhány anyag egyvelegéből jön létre, és szigetelő hatása miatt akár háromszor akkora oltóképességgel is bírhat, mint a víz. Az anyag feltankolásához egy töltőrendszer is készül, amelyet a TFEX és az R-Fire Kft. közösen készít. Ugyancsak az R-Fire fejlesztése az innovatív, repülőre szerelhető tartályrendszer és a hozzá csatlakozó sugárcső, amellyel több oltóanyagot tudnak juttatni a védendő lombozat felületére, mint a hagyományos eszközökkel. Azt is fontos hozzátenni, hogy az új eszközzel nem közvetlenül a tűz frontvonalát fogják oltani, hanem előtte egy biztonságos távolságban egy védvonalat fognak a terjedés ellen kiépíteni, amivel csökkentik a nem biztonságos távolságból eredő tűzoltás kockázatait is.

R-Fire Kft.
Létezik hatékonyabb és olcsóbb erdőtűzoltási eljárás is, mint a víz, vagy a retardánsok alkalmazása

A projektcsapat 2017 nyarán szeretné kipróbálni a már kész habkoncentrátumot és a berendezéseket, 2018 nyarára tervezik a nemzetközi piacra lépést. Dr. Restás Ágoston nem rejti véka alá, hogy nem elsősorban Magyarország a célzott piac számukra, inkább a mediterrán térség, valamint Amerika és Ausztrália felé terjeszkednének. Az eddig beérkezett pozitív visszajelzésekből ítélve a magyar találmány remélhetőleg rövid időn belül világhírnévre fog szert tenni.

Creative Europe
Művészettel a szemét ellen
Pure or Plastic?! – a 2018-as budapesti ART MOMENTS hívószava az újrahasznosítás lesz
Hybridart Management
Budapest
Horizon 2020
Budapest, startup főváros
Be-novative: egy szoftver kihívásaink kreatív megoldásáért
Be-novative Hungary
Budapest
Horizon 2020
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Minden a szőlőben dől el
WINETWORK
Eger
Horizon 2020
Versenyfutás az idővel
A stroke nemzetközi, multicentrikus vizsgálata
Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika
Debrecen
Horizon 2020
Biztonságos adattárolás helyben
A laptopok vagy a hálózatfüggetlen vezérlőrendszerek adatmentésére kínál megoldást az iSave hazai projektje
iSave Informatika Kft.
Budapest
Horizon 2020
A látvány hangja
Navigációs eszköz fejlesztése látássérültek számára
Széchenyi István Egyetem

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat